SVAĐA OKO VELEPOSLANIKA

Jandroković optužio Josipovića da ide na ruku SDP-u

17.08.2011 u 07:11

Bionic
Reading

Potez Predsjednika Republike Ive Josipovića kojim odugovlači s imenovanjem veleposlanika je neobičan jer time ide na ruku SDP-u, u slučaju da ta stranka dođe na vlast, kazao je u dnevniku HTV-a ministar vanjskih poslova i europskih integracija Goran Jandroković.

Jandroković je kazao da je prijedlog imenovanja veleposlanika, koji je Josipoviću uputila Vlada,a sastoji se od karijernih diplomata, profesionalaca i stručnjaka, upućen prije mjesec i pol dana, a predsjednik na njega nije odgovorio, osim što je u jednoj radijskoj emisiji kazao kako će se izjasniti do 15. rujna.

'Predsjednik SDP-a Zoran Milanović je nedavno izjavio kako će vođen političkim kriterijima imenovati jedan dio veleposlanika, a to bi bio korak natrag. Mi smo u ovom mandatu Vlade, a posebice u protekle dvije godine, inzistirali da veleposlanici budu karijerni diplomati, profesionalci i stručnjaci, dok bi SDP, slično kao 2000. godine, političkim putem imenovao veleposlanike i radio čistke u diplomaciji', izjavio je ministar Jandroković.

On je zaključio da kao ministar vanjskih poslova mora inzistira na profesionalizmu u imenovanju veleposlanika, a kao primjer je naveo 14 velesposlanika imenovanih prošle godine, kada je to postignuto u dogovoru premijerke Jadranke Kosor i predsjednika Josipovića, bez ikakvih prijepora.