'ŠANSE SU DOBRE'

Jandroković optimističan uoči finiša arbitraže sa Slovenijom

02.06.2014 u 15:36

Bionic
Reading

Pred arbitražnim sudom u Den Haagu danas počinje usmeni dio rasprave u graničnom sporu Hrvatske i Slovenije. Uoči početka rasprave, i slovenska i hrvatska strana zračile su optimizmom, a svoje očekivanja iznio je i bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković

U izjavi novinarima Jandroković je podsjetio na okolnosti pod kojima je potpisan arbitražni sporazum i da je njegovo potpisivanje bilo ključno za završetak pregovora i ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

'Trebalo je tada puno vještine, energije, diplomatskog znanja, ali i hrabrosti da se sporazum potpiše. Podsjetio bih da je Slovenija tada na vrlo nekorektan način ucjenjivala Hrvatsku tražeći i onemogućavajući ulazak u EU bez potpisivanja takvog sporazuma. Danas kada gledamo hrvatske šanse, vjerujem da su jako dobre bez obzira na tako teške okolnosti nastanka sporazuma. On je u pravnom i političkom smislu dobar za Hrvatsku. Vjerujem u pozitivan ishod', kazao je Jandroković.

Upitan je li tada u sporazumu Hrvatska možda pristala na nešto što bi nas danas moglo koštati, Jandroković je kazao: 'Ne, nismo ni u jednom trenutku pristali ni na što što bi ugrozilo šanse Hrvatske pred arbitražnim sudom. Pritisci su bili ogromni, Slovenija je uvjetovala nastavak naših pregovora čitavim nizom zahtjeva. Nismo pristali ni na što, dobili smo sporazum koji pruža dobru priliku i vjerujem u pozitivan ishod za Hrvatsku.'

Usmena rasprava zadnji je dio postupka arbitraže koju su Hrvatska i Slovenija izabrale kao sredstvo mirnog rješavanja spora o granici sklopivši 4. studenoga 2009. Sporazum o arbitraži. Odvijat će se iza zatvorenih vrata suda u Den Haagu do 13. lipnja. Sažetak izlaganja stranaka bit će objavljen u službenom priopćenju koje će objaviti tajništvo suda nakon zaključenja usmene rasprave.

Presudu Arbitražnog suda, koja je obvezujuća, treba očekivati potkraj ove ili početkom sljedeće godine.

Arbitražni sud, temeljem dogovora Hrvatske i Slovenije, sastavila su od petorica članova: uz predsjednika Gilberta Guillaumea, imenovani su još Bruno Simma i Vaughan Lowe, a strane u sporu imenovale su i svaka svojeg suca, Hrvatska Budislava Vukasa, a Slovenija Jerneja Sekoleca.

Po arbitražnom sporazumu, sud će odlučivati o toku morske i kopnene granice Hrvatske i Slovenije, o vezi Slovenije s otvorenim morem i o režimu upotrebe relevantnih morskih područja. Arbitražni sud primjenjuje pravila i načela međunarodnoga prava, međunarodno pravo, pravičnost i načelo dobrosusjedskih odnosa u svrhu postizanja poštenog i pravednog rezultata, uključujući i sve relevantne okolnosti.