SLUČAJ PUTOVNICA

Jandroković i Karamarko zaratili zbog Glavaša

20.10.2011 u 10:37

Bionic
Reading

Branimir Glavaš koji u mostarskom zatvoru služi osmogodišnju kaznu za ratni zločin zatražio je 24. kolovoza novu putovnicu. No dokument još nije dobio, a Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija i Ministarstvo unutarnjih poslova jučer su zbog toga prebacivali odgovornost jedno na drugo, otkriva Novi list

Tijekom kolovoza djelatnici Generalnog konzulata u Mostaru u tri su navrata posjetili Glavaša kako bi pribavili sve potrebno za novu putovnicu jer Glavaš je, objavom u Narodnim novinama 3. kolovoza, staru oglasio nevažećom. Službenici konzulata uzeli su mu otiske, on se u pratnji šefa zatvora išao fotografirati u grad i 24. kolovoza u MVPEI-ju je iz Mostara poslan njegov zahtjev za izdavanje putovnice. Zakon o putnim ispravama, članak 40., propisuje da su nadležno tijelo, diplomatska misija i konzularni ured dužni riješiti u roku od 30 dana od podnošenja zahtjeva.

'Mi smo Glavašev zahtjev zaprimili i poslali u MVPEI. Znam da je prošao rok od 30 dana, ali naš konzulat je u ovom slučaju isključivo transmisija, kad nam dostave putovnicu ili negativno rješenje, mi ćemo o tome izvijestiti Glavaša', kazao je za Novi list generalni konzul u Mostaru Velimir Pleša

Glavaš je 13. listopada izvijestio Generalni konzulat da će podnijeti tužbu Ustavnom sudu zbog kršenja njegovih građanskih prava, a u Zagrebu MVPEI i MUP igraju ping pong s putovnicom. Iz MVPEI-ja poručuju da 'u ovakvim slučajevima njihov resor nema ni tehničkih ni zakonskih pretpostavki za izdavanje putne isprave'. Međutim, u MUP-u tvrde suprotno. 'Ukoliko je zahtjev za izdavanje putne isprave predan u diplomatskoj misiji, za sve obavijesti podnositelj zahtjeva treba se obratiti MVPEI-ju jer izdavanje putovnica u tom slučaju nije u nadležnosti MUP-a', odgovorili su Novom listu iz Karamarkovog ministarstva.

Gdje je, dakle, zapelo s Glavaševom putovnicom? U HDSSB-u tvrde da HDZ, čak osobno premijerka Kosor, koristi putovnicu kao sredstvu ucjene njihove stranke kako bi sudjelovala u održavanju kvoruma u Saboru. Iz Vlade su poručili da je to laž jer da izdavanje putovnice ne rješava premijerka, već nadležno ministarstvo.