brzojav sućuti

Jandroković: Humanost i požrtvovnost dr. Bosanac simboli su hrvatskog otpora

21.03.2022 u 12:04

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je izraze sućuti obitelji Bosanac u povodu smrti dr. Vesne Bosanac te istaknuo da će zauvijek ostati u sjećanju svima jer su njena humanost i požrtvovnost simboli otpora i borbe hrvatskog naroda za slobodu u Domovinskom ratu

"S iskrenim žaljenjem primio sam vijest o odlasku gospođe Vesne Bosanac, liječnice i dugogodišnje ravnateljice vukovarske bolnice. U ime Hrvatskoga sabora i osobno, primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja", napisao je Jandroković u brzojavu sućuti.

Dr. Vesna Bosanac zauvijek će ostati u sjećanju svih nas, naglasio je.

"Njena humanost, požrtvovnost, herojstvo i žrtva simboli su otpora i borbe hrvatskog naroda za slobodu u Domovinskom ratu", rekao te podsjetio kako je vukovarsku bolnicu vodila u okolnostima brutalne velikosrpske agresije na grad u iznimno teškim ratnim uvjetima, istovremeno organizirajući rad bolnice i vodeći brigu za mnogobrojne ranjenike i stradale.

Do zadnjeg trenutka nije napuštala bolnicu, ostajući sa svojim djelatnicima i pacijentima sve do vlastitog zatočeništva u logoru.

Današnje slike razaranja civilnih objekata i bolnica u Ukrajini bude živa sjećanja na stradanja hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, a posebno podsjećaju na žrtvu Vukovaraca, naglasio je predsjednik Hrvatskog sabora.

Podsjetio je da je dr. Bosanac u ime opće bolnice Vukovar primila Povelju Republike Hrvatske za iznimnu skrb tijekom obrane grada, a za osobite zasluge za zdravstvo, socijalnu skrb i promicanje moralnih društvenih vrednota odlikovana je i Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske.

"Dr. Bosanac istinska je heroina Domovinskog rata, žena koje ćemo se sjećati, a osobito hrvatski branitelji i civili kojima je nesebično pomagala u borbi za njihove živote", poručio je Jandroković.