porezna reforma

Jandroković: 'Gradovi će kompenzirati prihode od prireza kroz porez na dohodak'

23.05.2023 u 12:25

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u utorak da će gradovi i općine kroz porez na dohodak moći kompenzirati ukidanje prireza, a porezne izmjene od iduće godine omogućit će im da se natječu u tome tko će imati niži porez na dohodak

"Što se tiče prireza, jedinice lokalne samouprave koje to žele moći će kroz porez na dohodak kompenzirati gubitak prihoda. Tako će se gradovi i općine moći natjecati u tome tko ima nižu stopu poreza na dohodak, a to će onda izravno ići na ruku građanima koji će imati veće plaće", rekao je Jandroković nakon polaganja vijenaca na grobu Ante Starčevića u povodu 200. obljetnice njegova rođenja.

"Ideja je da se građanima osiguraju veća primanja, državna razina će to osigurati kroz osobne odbitke i mirovinske doprinose koje će kompenzirati proračunskim sredstvima, a lokalne jedinice moći će to učiniti kroz porez na dohodak", naglasio je. Što se tiče novog zakona o izbornim jedinicama, predsjednik Sabora pozvao je oporbene stranke da zajedno predstave jedinstveni model koji bi po njima bio najbolji za iduće parlamentarne izbore.

"Oporba vrši pritisak, što je sasvim legitimno u parlamentarnom životu, međutim oni bi htjeli da se donese sustav kakav njima odgovara. Optužuju HDZ da činimo nešto što nije korektno, ali mi činimo minimalne modifikacije koji su nužne da bi ispunili zahtjev Ustavnog suda", rekao je.

Nakon što je Ustavni sud najavio da nakon rujna važeći Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor prestaje važiti jer su odstupanja između broja birača u aktualnim izbornim jedinicama veća od dozvoljenih pet posto, Jandroković kaže da će odstupanja u novom modelu koji će Vlada predložiti Saboru iznositi najviše tri posto.

Prije nego saborskim zastupnicima, prijedlog novog izbornog zakona bit će predstavljen koalicijskim partnerima na današnjem sastanku parlamentarne većine. Izgledno je da će ostati model s 10 izbornih jedinica od kojih svaka bira po 14 zastupnika.

"Nakon toga prijedlog ide u Hrvatski sabor, vodit će se rasprava na odborima i plenarnoj sjednici, u dva čitanja, tako da će biti prilika da svi iskažu svoj stav", najavio je. Jandroković je u Šestinama položio vijenac na grob Ante Strarčevića, kojeg je nazvao "jednim od najistaknutijih hrvatskih političara 19. stoljeća i jednim od utemeljitelja hrvatske državotvorne misli".

"Riječ je o političaru koji je već u 19. stoljeću jasno kazao da hrvatski narod može do svoje slobode jedino kroz samostalnu i neovisnu hrvatsku državu", kazao je predsjednik Sabora.