ŽUPANOVA MISIJA

Jakovčić odlazi u SAD vrbovati ulagače za Brijuni rivijeru

07.09.2011 u 15:21

Bionic
Reading

Istarski župan Ivan Jakovčić izrazio je danas zadovoljstvo ovogodišnjom turističkom sezonom ocijenivši je jednom od najuspješnijih u posljednjih nekoliko godina.

U prilog tomu istaknuo je kako Istarska županija ove godine bilježi povećanje broja turista od sedam posto, kako u dolascima tako i u noćenjima premda, kako je rekao, ‘financijski aspekt je vjerojatno nešto niži, jer je opći dojam da je vanpansionska potrošnja bila nešto slabija’.

‘Činjenica da je realizirano 1,1 milijun noćenja više nego lani, potvrđuje i to da je ukupna potrošnja bila također veća nego lani’, kazao je Jakovčić na konferenciji za novinare. Dodao je kako se ovaj pozitivan trend odrazio i u prometu pulske Zračne luke koja je također zabilježila osam posto više putnika nego lani.

Jakovčić je danas najavio odlazak u SAD na razgovor s potencijalnim mogućim ulagačima za projekt ‘Brijuni rivijera’, koji su već bili u Istri i tako se uvjerili u mogućnost ulaganja.

‘Raspisivanje međunarodnog natječaja za Brijuni rivijeru, koje će uslijediti 15. rujna i trajati do 15. siječnja iduće godine, u gospodarskom je smislu najbolja vijest koja se ovog ljeta dogodila u Istri’, ustvrdio je Jakovčić. Dodao je kako i to potvrđuje da ‘političke opcije nisu bitne, već je od iznimnog značaja otvaranje novih radnih mjesta te izgradnja rivijere koja može razriješiti nezaposlenost u južnoj Istri’.

Subotnji susret hrvatskog i talijanskog predsjednika Ive Josipovića i Giorgia Napolitana u Puli Jakovčić je ocijenio povijesnim te prvorazrednim političkim događajem koji će ‘zasigurno ostaviti duboki trag u povijesti Istre’.

‘Nakon 20 godina vođenja jedne politike u Istri, susret dvaju predsjednika potvrdio je kako i oni imaju visoku opredjeljnost za takvu politiku multikulturalnosti i dvojezičnosti’, poručio je Jakovčić dodavši kako je to i zajednički uspjeh svih ljudi koji su dijelili te vrijednosti na području Istre.

Komentirajući najavu iz crkvenih krugova o smjeni porečkog i pulskog biskupa mons. Ivana Milovana, istarski župan Ivan Jakovčić kazao je kako se ‘sva crkva u Hrvatskoj, osim jedne osobe, solidarizirala s biskupom Milovanom’.

‘To nije samo pitanje Istre i istarskih svećenika, te vjerujem da će Vatikan to prepoznati i neće smijeniti biskupa jer bi to bila smjena zbog novca i materijalnih interesa, a to nije dostojno crkve’, poručio je Jakovčić. On je benediktince iz Praglie da dođu u Istru, ‘neka žive s nama i neka se mole zajedno s nama jer je to je jedini i pravi put pomirenja, a ne trgovanje nekretninama’.

‘Ne mogu se oteti dojmu da je ova priča oko nekretnina u Dajli nastala samo da bi Vatikan došao do novca. Ako se pokaže da je uistinu tako, onda to nije dobro’, zaključio je Jakovčić.