honorar od 180.000 kuna

Jakov Kitarović radi za tajanstvenu tvrtku registriranu u švicarskoj poreznoj oazi, Pantovčak: To se nas ne tiče

24.01.2019 u 13:49

Bionic
Reading

Samozatajni suprug hrvatske predsjednice Jakov Kitarović zatrpao se poslom. Osim što radi u tvrtki AD Plastik, jedan detalj iz imovinske kartice Kolinde Grabar Kitarović otkriva kako Jakov Kitarović ima još jedan poslovni angažman – unosniji od onog prvog. Suprug predsjednice zarađuje dodatnih 180 tisuća kuna godišnje. Tko mu to plaća? Na Pantovčaku šute, no doznajemo kako iza honorarnog posla Jakova Kitarovića stoji tvrtka prijavljena u švicarskoj poreznoj oazi u vlasništvu zanimljivih pojedinaca

Sve ove podatke nije nam na naš zahtjev dostavio Ured predsjednice, već smo ih doznali iz drugih izvora. Naime, na naš upit o dodatnim prihodima Jakova Kitarovića od 180 tisuća kuna godišnje, koji su se u imovinskoj kartici Kolinde Grabar Kitarović pojavili sredinom 2017., na Pantovčaku nam je rečeno kako oni nisu nadležni za poslove supruga predsjednice.

Tako, međutim, ne misle u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Nakon naše molbe da nam pojasne treba li javnost znati od koga Jakov Kitarović dobiva izdašan honorar, odgovaraju kako su 'dužnosnici u dio izvješća o imovinskom stanju u koji se unose podaci o drugim primicima bračnog druga/životnog partnera (različitim od plaće) obvezni unijeti i podatke o isplatitelju te OIB-u isplatitelja navedenih primitaka'. Predsjednica je dostavila podatke o tvrtki za koju njezin suprug honorarno radi, no oni nisu javno objavljeni u imovinskoj kartici jer, ako je isplatitelj fizička osoba, onda mu se mora štititi privatnost.

No kako isplatitelj honorara Jakovu Kitaroviću nije fizička osoba, dostavili su nam ime tvrtke za koju on honorarno radi uz svoj posao u AD-u Plastik.

Tvrtka registrirana u Zugu

Riječ je o tvrtki Sentinel Holding AG. Uvidom u švicarski registar poslovnih subjekata, doznajemo da je registrirana u siječnju 2017. u Zugu, švicarskom kantonu koji je poznat kao porezna oaza u kojoj je Ivica Todorić imao registriranu tvrtku, kao i Robert Ježić, vlasnik Diokija.

Kao predsjednik Upravnog odbora naveden je Goran Medić, a kao član Upravnog odbora Tomislav Thür. Ovlašteni potpisnik tvrtke je izvjesni Graziano Pedroja, počasni konzul Litve u kantonima Zug i Zürich.

Tvrtka se, doznajemo, bavi projektom kreiranja operativnog sustava i implementacije sigurnosnih tehnologija sljedeće generacije na terminalnu opremu, a registrirana je u Švicarskoj jer je okrenuta svjetskom tržištu. Uz to, zakonodavni okvir u toj zemlji olakšava poslovne procese i zaštitu intelektualnih prava.

  • +3
Kolinda Grabar Kitarović i suprug Jakov Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Montaža: Ivana Galović

Radi na naprednoj sigurnosnoj tehnologiji

Sam predsjednik Upravnog odbora Goran Medić za tportal je kazao kako je 'Jakov Kitarović, kao magistar elektrotehničkih znanosti, stručna osoba i član tima koji radi na projektu implementacije sigurnosnih tehnologija sljedeće generacije na uređajima za široku potrošnju, što je i osnovna djelatnost Sentinel Holding AG-a'.

'Njegov angažman na aktivnostima iz područja sigurnosne računalne tehnologije traje više od tri godine, kako u Sentinelu, tako i u drugim tvrtkama. G. Kitarović naknade za poslove u Sentinel Holding AG-u prima sukladno relevantnim ugovorima', kaže Medić.

Na pitanje ima li angažman Jakova Kitarovića veze s činjenicom da je u prijateljskom odnosu s australsko-hrvatskim poduzetnikom Davidom Tudorovićem, čija je obitelj u vlasništvu niza hotela i nekretnina, u kojima Medić ima razne funkcije, ne odgovara, nego podsjeća na Kitarovićeve kvalifikacije.

Ekipa sa Zrinjevca

Bez odgovora ostaje i pitanje o konkretnom doprinosu donedavnog operativnog direktora Ine Tomislava Thüra, a koji je s te funkcije i iz kompanije otišao u rujnu prošle godine. Prije toga bio je generalni tajnik Atlantic grupe, a veza s predsjedničkim bračnim parom najvjerojatnije seže u doba njihovih diplomatskih karijera.

Naime, Thür je u 90-ima, među ostalim, radio u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu. Iako je Kolinda Grabar Kitarović veleposlanica u SAD-u postala 2008., u drugoj polovici 90-ih bila je pročelnica Odjela za Sjevernu Ameriku pri Ministarstvu vanjskih poslova na Zrinjevcu.

O toj generaciji diplomata koji danas drmaju Hrvatskom svojedobno je progovorio i aktualni premijer Andrej Plenković: 'Pripadam generaciji diplomata u kojoj su, uz nekoliko godina razlike, svoje profesionalne karijere započeli Kolinda Grabar Kitarović, Zoran Milanović, Gordan Jandroković, Orsat Miljenić, Davor Stier, Joško Klisović, Igor Pokaz, Neven Pelicarić, Tomo Thür, Andreja Metelko, Neven Vranković, Gordan Bakota, Mario Horvatić, Tomislav Car, Vesna Kos, Snježana Novak, Andro Krstulović-Opara, Miroslav Papa, Zvonimir Frka-Petešić, Ivan Nimac, Danijel Benko, Miroslav Kovačić i niz drugih kolega koji su se, kao što se danas vidi, kasnije snažno pozicionirali u političkom, gospodarskom i diplomatskom životu Hrvatske.'

Australsko-zadarska veza

Što se tiče Medića, Kitarovića i njega veže australsko-hrvatska obitelj Tudorović. Nakon što su razvili uspješan građevinski biznis u Brisbaneu, glava obitelji Davor Tudorović nakon hrvatskog osamostaljenja krenuo je investirati u Hrvatskoj. S kanadskim kolegom 1999. kupuje državne udjele u tvrtki Tekstil, koja je imala 36 poslovnih prostora u Zadru, a potom i turističkog diva Iliriju.

  • +13
Kolinda Grabar Kitarović u Australiji Izvor: Licencirane fotografije / Ured predsjednice / Autor: Domagoj Opačak

Danas posjeduju niz hotela, kampova, ugostiteljskih objekata, trgovačkih centara kojima upravlja tvrtka Ilirija, u kojoj je Medić predsjednik Nadzornog odbora s vlasničkim udjelom, ili tvrtke kćeri u kojima Medić također ima funkcije. Član Nadzornog odbora Ilirije je i Siniša Petrović, bivši savjetnik Zorana Milanovića i nekadašnji predsjednik NO-a Ine.

Posao u Hrvatskoj vodi sin Davora Tudorovića, David Tudorović, koji je, prema pisanju zadarskih medija, prijatelj Jakova Kitarovića. Zajedno se tako pojavljuju na Biograd Boat Showu koji organizira Ilirija.

Tudorović je i predstavnik Australsko-hrvatske komore trgovine i industrije Južne Australije, a s njim se tijekom službenog boravka u Australiji u kolovozu 2017. susrela Kolinda Grabar Kitarović.

Već koji mjesec kasnije, početkom 2018., Jakov Kitarović ponovno je bio u Australiji, ovaj put bez supruge, te je posjetio Port Lincoln u društvu Davida Tudorovića.

Tportal je pokušao stupiti u kontakt s Jakovom Kitarovićem, ali nam je ostao nedostupan, dok su iz tvrtke AD Plastik poručili kako 'ne posreduju niti komentiraju privatne radnje svojih zaposlenika'.