PROŠIRENJE UNIJE

Jadroković s Vandorenom i veleposlanicima Poljske i Danske

22.07.2011 u 15:43

Bionic
Reading

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u petak sa šefom delegacije Europske unije u Hrvatskoj veleposlanikom Paulom Vandorenom, poljskim veleposlanikom u Hrvatskoj Wieslawom Tarkom i danskim veleposlanikom Boom Ericom Weberom, priopćio je MVPEI

Na današnjem sastanku ministru Jandrokoviću predstavljeni su prioriteti poljskoga predsjedanja Europskom unijom: uz potpisivanje ugovora o pristupanju s Republikom Hrvatskom, naglasak će biti i na provedbi mjera za postizanje i održavanje stabilnosti te snažnijoj ekonomskoj integraciji. To će uključivati i definiranje višegodišnjeg financijskog okvira te proračuna Europske unije. Prioritet će biti i sigurna Europa, u kontekstu jačanja energetskih politika i politika obrane te otvorena Europa, u smislu daljnjeg napretka u provedbi proširenja Unije, te jačanja politike susjedstva.

Šestomjesečnim poljskim predsjedanjem od 1. srpnja ove godine počela je i provedba novog elementa donesenog Lisabonskim ugovorom - formiranja predsjedničke trojke koju uz Poljsku čine Danska i Cipar. Zajedničkim programom u predsjedavanju jedne zemlje za drugom u triju, nastoji se pridonijeti kontinuitetu djelovanja u europskim institucijama.

Jandroković je izrazio zadovoljstvo dovršetkom pregovora za članstvo u Europskoj uniji te uputio zahvalu europskim partnerima na potpori. Istaknuo je da je jedan od ključnih zadataka pred kojim se Hrvatska sada nalazi finalizacija teksta Ugovora o pristupanju, što se već uspješno provodi zajedno s Europskom unijom i poljskim predsjedništvom. Također je izrazio zadovoljstvo s poljske strane nedavno najavljenim potpisivanjem ugovora krajem studenoga ili početkom prosinca.

Ministar je istaknuo da će Hrvatska i dalje nastaviti predano provoditi reforme tijekom pretpristupne faze i ratifikacijskog procesa te time dodatno potvrđivati svoj kredibilitet i napore da 1. srpnja 2013. godine postane potpuno spremna 28. članica Europske unije.

U kontekstu informiranja hrvatske javnosti uoči referenduma za članstvo, podsjetio je da je u tijeku intenzivna informativna kampanja u svrhu pojašnjavanja utjecaja i prednosti hrvatskog članstva u Uniji. Izrazio je pritom zadovoljstvo što bi, prema posljednjim istraživanjima, više od 60 posto građana koji bi izašli na referendum glasovalo za ulazak Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije.

Pozdravivši prioritete poljskog predsjedanja, ministar Jandroković izrazio je zadovoljstvo i namjerom poljskog predsjedništva da unaprijedi eurointegracijske procese zemalja jugoistočne Europe te istaknuo spremnost Hrvatske da u tome da svoj doprinos, stoji u priopćenju.