PRETJERANO DRAMATIZIRANJE

Jadranka Kosor žestoko oprala Boruta Pahora

  • Autor: Helena Puljiz
  • Zadnja izmjena 31.07.2015 12:22
  • Objavljeno 31.07.2015 u 12:22
Jadranka Kosor i Borut Pahor

Jadranka Kosor i Borut Pahor

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic

Bivša premijerka Jadranka Kosor nije zadovoljna obraćanjem slovenskog predsjednika Boruta Pahora jer je bio nepotrebno dramatičan i oštar i nije se uopće dotaknuo problema koji Slovenija ima, a što su potvrdili svojim ostavkama i agentica i arbitar nakon što su na nezakonit način pokušavali utjecati na suce. Kosor, koja je i postigla dogovor o arbitraži sa Slovenijom dok je Pahor bio premijer i koja se zbog toga ovih dana našla na udaru žestokih kritika, poručuje da nitko više ne može ucjenjivati Hrvatsku i očekivati da ide razrovanim putem na kojem, s pravom, može očekivati i mine. Uvjerena je da je izlaz u traženju rješenja za razgraničenje pred Međunarodnim sudom pravde

'Budući da je Borut Pahor sada u poziciji predsjednika Slovenije, razumljivo mi je da zbog unutarnjih političkih potreba ne spominje činjenicu da su upravo oni uzrok propasti arbitraže, ali to je velik problem. Nije izgovorio ni jednu riječ u vezi s time i pitam se kako bi bilo da je hrvatska strana radila ono što su oni učinili. Sigurna sam da bi bio vrlo oštar jer ga kao takvog i poznajem', ističe Jadranka Kosor u izjavi za tportal.

Ona se slaže s njegovom ocjenom da su odnosi Hrvatske i Slovenije na raskrižju, ali naglašava da 'Hrvatsku nitko ne može tjerati da ide putem koji je razrovan, o kojem imamo pravo sumnjati da je miniran i kojim Hrvatska nikamo ne može stići'. Taj put sigurno nije alternativno rješenje. Jedino su rješenje, kaže Kosor, vladavina prava, međunarodno pravo i neovisan sud.

'Sad smo dvije ravnopravne članice Europske unije i kao takve možemo se konačno dogovoriti da idemo na Međunarodni sud pravde. Malo je poznato da je Hrvatska htjela na taj sud od samoga početka, ali je to Slovenija uporno odbijala i ucjenjivala nas ulaskom u EU. Međutim, danas je situacija drukčija i Hrvatska je ravnopravna članica EU-a', poručuje Kosor.

Pahorove tvrdnje da su odnosi Hrvatske i Slovenije narušeni do te mjere da prijete miru i stabilnosti u ovom dijelu Europe, Jadranka Kosor ocijenila je nepotrebno dramatičnima i oštrima.

'Dvije članice NATO-a i Europske unije sigurno neće međusobno ratovati. Problem postoji, ali on je samo problem Hrvatske i Slovenije. Mi smo izgubili povjerenje koje je mukotrpno stvarano i jedini izlaz je sad u slovenskom priznavanju krivnje za to što se dogodilo te zajednički izlazak pred Međunarodni sud pravde', poručuje Kosor. Poručuje da su neprihvatljive uvredljive izjave brojnih slovenskih visokopozicioniranih političara i da one nikako ne pomažu ponovnoj uspostavi povjerenja.

Ne može nama Slovenija prijetiti

'Uvredljive izjave prema Hrvatskoj i nove prijetnje blokadama pokazuju da u Sloveniji mnogi nisu naučili što je to europsko ponašanje. Ne može se nama prijetiti. Što prije Slovenija shvati da je pogriješila, prije ćemo doći do rješenja. Arbitražni sud više ne postoji, a srušili su ga Slovenci tajnim sastancima s predsjednikom arbitražnog suda i svime čemu smo svjedočili. Mi smo sad ravnopravna članica EU-a i Slovenija to mora prihvatiti. Neka se samo sjete kako nitko njih nije mogao zaustaviti niti im prijetiti kad su ucjenama blokirali ulazak Hrvatske u EU, a išli su na živce svima u Bruxellesu zbog toga', poručila je Kosor kad smo je upitali očekuje li pritiske iz Bruxellesa na Hrvatsku jer je napustila sporazum o arbitraži sa Slovenijom.

390925, 391159, 391071, 391040

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!