Jabučne pite s Mode sa šlagom

Jabučne pite s Mode sa šlagom

16.04.2012 u 14:00

Bionic
Reading

... i još par riječi o izuzetno aktivnom i burnom vikendu kojega je, osim Mode sa šlagom, obilježio Zagreb Wine Gourmet Weekend s više od 5000 posjetitelja!!!

Vikend je, unatoč hladnom i tmurnom vremenu, bio izrazito aktivan.
Zagreb je službeno postao Mekom modno gastronomskih događanja.
Wine Gourmet Weekend bio je nadasve posjećen (više od 5000 znatiželjnih duša) koristan izlagačima, vinarima, maslinarima, profesionalcima koji su pohodili masterclassove svjetski poznatih vinara i voditelja restorana. 


Htjela bih izdvojiti poruku managera Fat Ducka, Dimitriosa Leviadasa, jednog od najpoznatijih restorana na svijetu, koji je održao nadahnuti panel o vođenju istog

Ukratko; poruka restoranlijama i svim kreativcima je da se trude biti autentični i svoji i brinu se za viziju i kvalitetu, a ne kompromise i kvantitetu i sve će doći na svoje.

Fat Duck je mali restoran, udaljen sat vremena od Londona! Njegov chef
Heston Blumenthal
začetnik je molekularne gastronomije i čudo od kuhara.

Pronašla sam link blogerice koja je, očarana slijedom u Fat Ducku napisala nadahnuti post.


Ostatak nisam vidjela, jer sam pekla pite i miješala limunade za nastup na Modi sa šlagom. Ali sam među press materijalima pronašla fotku drage Melinde Cossetto, najljepšeg i najstručnijeg nosa hrvatske wine scene kako radi na ZWGW-u ;)


Pite od jabuka i ...


... glavni sastojci limunade od; jagoda, rabarbare i limuna. Recept prilažem u sljedećem postu

Tamo sam pak imala priliku biti okružena mladim, kreativnim nadama modne scene. I opet je kvaliteta bila na prvom mjestu. Pite su se pojele, limunade popile i moje je srce na mjestu.

Dolazile su mi neke drage osobe i čestitale na blogu, ohrabrivale me i obasipale podrškom. Ovim im se putem zahvaljujem i svečano obećajem da ih neću iznevjeriti! Kvaliteta, iskrenost, autentičnost, otvorenost za nove stvari, ljude, događaje, hranu, vino ono je čemu svi trebamo težiti u svijetu koji podržava površnost i kvantitetu.


Reduce, reuse, recycle! Sadnice u plastičnim bocama na Danu permakulture. Instalacija Zeleni zid :)

I da, u subotu se održao i Dan permakulture u Zelenoj akciji. Nov način sadnje, prilagođavanje prirodi, umjesto da je se pokušava prilagoditi, tretirati kemikalijama kako bi se i opet radilo na kvantiteti, umjesto na kvaliteti.

O permakulturi ću još pisati u posebnom, posvećenom postu.


A sada, recept pite za Modu sa šlagom;

za 6 do 8 osoba

za tijesto

250 g namjenskog brašna
125 g maslaca
naribana korica naranče ili limuna
čep esencije vanilije
2 žlice Muscovado šećera

za punjenje

2 velike, domaće jabuke (stavila sam Pink Lady i Granny Smith ;))
1 dcl Calvadosa
prstohvat cimeta
sok jednog limuna
2 velike žlice meda

Narežite jabuke na tanke ploške, smjestite u zdjelicu i prelijte Calvadosom, medom, limunovim sokom i cimetom. Pustite da se dobro natoćaju

U međuvremenu umijesite tijesto i stavite ga na pola sata u hladnjak. Da se stisne.
Zagrijte pećnicu na 180/200 C.

Izvadite tijesto, razvaljajte ga na veličinu kalupa i stavite u pećnicu na desetak minuta.

Izvadite ga iz pećnice i premažite pekmezom od marelica. Posložite ploške jabuka po vrhu, pošpricajte tekućinom u kojoj su se toćale i vratite u pećnicu na
20 do 30 minuta
.

Kad se jabuke na vrhu ispeku i tijesto dobije žutosmeđi, hruskavi izgled izvadite pitu iz pećnice i posipajte bourbon vanilin šećerom.

Servirajte sa šlagom i prženim lješnjacima.

The Recipe is window to the Past
- Heston Bluhmental & večera Titanic