olujna bura

Izvještaj meteorologa: Crveno upozorenje izdano za Kvarner i Velebit, izbjegavajte putovanja tim područjem

21.02.2018 u 17:16

Bionic
Reading

Jak vjetar, koji će dosezati i brzine od 150 km/h, puhat će na području Kvarnera i Velebita, zbog čega je izdano crveno upozorenje. 'Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu', stoji u upozorenju Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ)

Na Kvarneru će biti jaka, mjestimice olujna bura. Najjači udari vjetra kretat će se od 65-130 km/h. Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa akoputujete, pratite informacije o prometu, stoji u upozorenju za Kvarner. Za područje Velebita također je upaljen crveni alarma za četvrtak i to zbog jakog sjeveroistočnog vjetra. Najjači udari dosezat će 150 km/h, a upozorenje za ovo područje isto je kao iz Kvarner, piše u upozorenju DHMZ-a za četvrtak.

Na području Istre i sjeverne Dalmacije oglašen je žuti alarm. U sjevernoj Dalmaciji puhat će mjestimice jak i vrlo jak sjeveroistočni i istočni vjetar s udarima do 95 km/h.

'Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu', stoji u upozorenju.

U Istri će puhati sjeveroistočni vjetar s udarima do 110 km/h.

Katamarani u Dalmaciji možda neće ploviti zbog vjetra

Žuti alarm zbog vjetra upaljen je za srednju i južnu Dalmaciju. Na području južne Dalmacije puhat će mjestimice jak jugoistočni vjetar koji će sredinom dana će prolazno oslabiti. Najjači udari vjetra biti će između 65-85 km/h.

'Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu', stoji u upozorenju.

  • +16
Jak vjetar pogodit će hrvatsku obalu u četvrtak Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic / CROPIX

U srednjoj Dalmaciji još ujutro je moguć jak sjeveroistočni i istočni, potkraj dana na moru jak jugoistočni i istočni vjetar s najjačim udarima do 85 km/h.

Na karlovačkom području očekuje se stvaranje novog snježnog pokrivača. Očekivana visina snijega je od 20 do 40 cm. Budite spremni na rasprostranjenu gustu maglu. Moguć je prekid rada zračnih, pomorskih i riječnih luka. Opasni uvjeti za vožnju na cestama i u pomorskom, zračnom i željezničkom prometu, a putovanje će potrajati dulje od uobičajenog.

Na riječkom području olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima

Na riječkom području očekuje se jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima. Srednja brzina vjetra 40-80 km/h; najjači udar vjetra 75-165 km/h. 'Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom', stoji u upozorenju. Mjestimice je moguć snježni pokrivač i poledica.

Na zagrebačkom području očekuje se snježni pokrivač od 10 do čak 40 cm. 'Budite spremni na rasprostranjenu gustu maglu. Moguć je prekid rada zračnih, pomorskih i riječnih luka. Opasni uvjeti za vožnju na cestama i u pomorskom, zračnom i željezničkom prometu, a putovanje će potrajati dulje od uobičajenog', stoji u upozorenju za glavni grad.

Novi snijeg u Osijeku, sniježni zapusi u Lici

Na području Osijeka past će minimalno deset centimetara novog snijega.

Na području Like mogući izraženiji snježni zapusi! Očekivana visina novog snijega je između 20 i 40 cm. Mjestimice će puhati olujni udari sjeveroistočnog vjera.

  • +15
Novi snijeg će zabijeliti veliki dio Hrvatske Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

Na splitskom području puhat će jaka bura s olujnim udarima do 65 km/h. Izdano je žuto upozorenje zbog krhotina koje mogu letjeti nošenih jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom.

Na području Knina također je žuti alarm. Očekuje se pet centimetara snijega i udari vjetra do 65 km/h.

Žuto svijetli i za Dubrovnik gdje će puhati jako jugo uz brzinu vjetra do 40 km/h, uz udare do 65 km/h.