JAK POTRES U SRBIJI

Izvanredno stanje u Kraljevu, dvoje mrtvih

03.11.2010 u 07:31

Bionic
Reading

Dvije osobe su poginule a 50 ih je ozlijeđeno u potresu magnitude 5,4 po Richterovoj ljestvici koji je noćas oko dva sata pogodio središnju Srbiju. Radi utvrđivanja šteta proglašeno je izvanredno stanje

Internetski portal Mondo.rs javlja da je u potresu poginuo bračni par Natalija i Siniša Stašić u Kraljevu, a više od 50 osoba je ozlijeđeno. U Beogradu je ozlijeđen mladić, dok je u Kraljevu, gdje je bio epicentar, najteža situacija. Šezdesetsedmogodišnjaci Natalija i Siniša Tašić poginuli su kad je pala betonska ploča u njihovoj kući, no njihov je sin srećom ostao neozlijeđen.

Ostali nastradali uglavnom su lakše ozlijeđeni, a 50-ak ih se javilo kraljevačkoj bolnici, naveo je srbijanski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji se tokom noći uputio u Kraljevo.

I u Beogradu se osjetilo jako podrhtavanje tla, a jedan mladić je ozlijeđen kad je pao s visokog prizemlja.

'Noćas oko dva sata 24-godišnji mladić u beogradskom naselju Voždovac pao je s visokog prizemlja', izjavila je Tanjugu glasnogovornica Hitne pomoći dr. Nada Macura.

Mladić se žalio na bol u lumbalnom dijelu kralježnice i imao je ogrebotine po nogama, bio je svjestan i prebačen je u beogradski Urgentni centar.

Dva sata nakon potresa u Srbiji, snažno podrhtavanje tla osjetilo se u Turskoj i Grčkoj, međutim, seizmolozi kažu da ovi događaji nisu povezani.

Epicentar potresa bio je oko 10 kilometara sjeverno od Kraljeva, a magnituda 5,4 stupnja Richterove ljestvice (7,5 po Merkalijevoj ljestvici). Dubina potresa je bila na 27,3 metra. Poslije glavnog zabilježeno je još dvadesetak manjih udara. Potresi tog intenziteta mogu izazvati manja oštećenja na lošije građenim objektima. Direktorica Republičkog seizmološkog zavoda Slavica Radovanović rekla je da se slabiji potresi mogu očekivati i narednih dana.

U međuvremenu, okružni, općinski i gradski štabovi civilne zaštite proglasili su izvanredno stanje na području grada Kraljeva i formirali stručne komisije koje će obilaziti teren radi snimanja stanja. Ulice su prekrivene komadima betona, stakla, ciglama i žbukom, javlja dopisnik agencije Beta Predrag Marković. Starije kuće su teško oštećene, kao i zgrade ustanova.



Zdravstveni centar Studenica također je oštećen, posebno Internistički odjel starog dijela bolnice. Oštećenja ima i u unutrašnjosti novog kirurškog bloka.

U kraljevačkom rodilištu svih 27 novorođenčadi i njihove majke su dobro i sigurno. Dopisnici javljaju da poslije potresa iz zgrade Centrotekstila u centru grada šiklja voda. Pojedini dijelovi grada nemaju struje, vode, ne rade telefoni, a i dio mobilne telefonije je u prekidu.

Dok se još ne zna stanje u selima na području epicentra, napuklih kuća ima i u Mataruškoj Banji koja je bez struje, kao i u ostalim naseljima prema Žiči.


U Republičkom seizmološkom zavodu Divčibare ne očekuju jače potrese od noćašnjeg, rekla je jutros Tanjugu Slavica Radovanović.

Radovanovićeva je međutim kazala da se može očekivati više manjih potresa ili, kako se to uobičajeno kaže, 'rojeva manjih udara', koji su se javili poslije glavnog udara i nastavit će se javljati narednih dana.

U Beogradu se, dodala je, osjetio zemljotres četiri stupnja po Richterovoj ljestvici i bio je slabijeg intenziteta od onog koji se mogao osjetiti kada je epicentar bio u mioničkom kraju.

Ona kaže da je u ovom trenutku teško govoriti o materijalnoj šteti, ali procjenjuje da bi ona mogla iznositi oko milijun eura, s obzirom na to da je u ovom dijelu Srbije, posebno u Kraljevu i okolini, velik broj objekata, oko 2.500, izgrađen bez seizmičke zaštite, pa su potpuno neotporni na potres.

Mondo.rs piše da je Europski centar za promatranje potresa naveo da se epicentar potresa snage 5,6 stupnjeva Richterove ljestvice nalazio 38 kilometara jugozapadno od Kragujevca i dva kilometra od Kraljeva.