BEZ RUKAVICA

Izraelski ministar izvrijeđao Johna Kerryja

15.01.2014 u 15:25

Bionic
Reading

Američke vlasti ogorčeno su reagirale na kritiku koju je državnom tajniku Johnu Kerryju uputio izraelski ministar obrane Moshe Yaalon zbog Kerryjeve posvećenosti postizanju mirovnog sporazuma između Izraela i Palestinaca

Podrugljiva opaska, koja odražava Yaalonov skepticizam po pitanju američkih mirovinih nastojanja pod ravnanjem Johna Kerryja, pojavila se u tiražnom izraelskom dnevniku Yedioth Ahronot.

'Američki državni tajnik John Kerry, koji se pojavio ovdje odlučan, nastupajući iz promašene opsesije i mesijanske gorljivosti, ne može me naučiti ničemu o sukobu s Palestincima', rekao je Yaalon.

Nakon objave izjave, Yaalon je uputio ispriku priopćenjem koje je medijima upućeno iz ministarstva obrane.

'Izrael i SAD dijele zajednički cilj unaprijeđivanja mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca, pod vodstvom tajnika Kerryja. Cijemo mnoge napore tajnika Kerryja usmjerene prema tom cilju', stoji u priopćenju.

'Ministar obrane nije imao namjeru na bilo koji način uvrijediti tajnika i ispričava se ukoliko je tajnik bio uvrijeđen riječima koje se pripisuju ministru', zaključuje se u priopćenju, kojem je pak prethodilo ljutito priopćenje američkog State Departmenta.

Glasnogovornica Marie Harf izjavila je da je 'šokantno' da blizak partner preispituje Kerryjeve motive.

'Ukoliko je to točno, mi smatramo da su opaske ministra obrane uvredljive i neprilične, osobito imajući u vidu sve što je SAD učinio kako bi podržao sigurnosne potrebe Izraela i nastavit će to raditi i dalje', rekla je Harf na redovnom sastanku s novinarima. 'Tajnik Kerry i njegov tim, uključujući generala (Johna) Allena, rade danju i noću nastojeći promovirati sigurnost i mir za Izrael zbog duboke brige tajnika za budućnost Izraela'.