nalog za uhićenje

Izraelske žrtve napada 7. listopada će tražiti od Međunarodnog suda da istraži Hamas

14.02.2024 u 11:01

Bionic
Reading

Izraelci koji su preživjeli napade 7. listopada i rodbina žrtava pojačavaju napore da tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC) istraži Hamasove zločine, u sklopu njegove istrage napada i izraelskog odgovora u Gazi

"Želimo se pobrinuti za to da svijet djeluje i da njihova sloboda bude ograničena", rekao je o palestinskoj islamističkoj skupini Hamas Udi Goren, rođak 41-godišnjeg Tala Haimija otetog 7. listopada. Kasnije je potvrđeno da je Haimi poginuo, a njegovo je tijelo i dalje u Gazi.

Izraelci koji su preživjeli Hamasov napad 7. listopada i obitelji žrtava žele da sud izda naloge za uhićenje Hamasovih vođa.

"Želimo se pobrinuti za to da vođe Hamasa budu pritvoreni ili da više ne mogu napustiti Katar te da će ih to pritisnuti da oslobode taoce", rekao je Goren u izraelskoj zračnoj luci Ben Gurion.

Goren je tamo bio sa skupinom od oko 100 članova obitelji talaca i preživjelih, koji su se pripremali otputovati do sjedišta ICC-a u Haagu.

Izrael nije član ICC-a niti priznaje njegovu nadležnost.

Međutim, tužitelj Karim Khan je kazao da njegov sud ima nadležnost nad mogućim ratnim zločinima Hamasa u Izraelu i Izraelaca u Pojasu Gaze.

Izraelska skupina će u ime žrtava u Haagu podnijeti prijavu o mogućim ratnim zločinima.

Svrha tih pravnih dokumenata jest tužiteljstvu pružiti informacije u sklopu širih napora da ICC djeluje protiv vođa Hamasa.

Odvjetnica Yael Vias Gvirsman, koja predstavlja drugu skupinu izraelskih žrtava, za Reuters je rekla da je nekoliko njezinih klijenata izravno svjedočilo za istražitelje ICC-a u Haagu prošlog tjedna, što predstavlja znak da istraga napreduje.

"Bio je to značajan idući korak za istragu. Istražitelji su više sati sjedili sa žrtvama kako bi čuli osobne izvještaje ključnih očevidaca za nekoliko mjesta zločina u napadima 7. listopada", kazala je Vias Gvirsman, koja predstavlja 200 izraelskih žrtava iz 42 različite obitelji pred ICC-om.

Hamas je 7. listopada upao na jug Izraela, pri čemu je poginulo 1200 Izraelaca, a oko 240 drugih je oteto, prema izraelskim podacima.

Upad je prouzročio izraelsku vojnu ofenzivu u Gazi, u kojoj je razorena većina gusto naseljene enklave na obali Sredozemnog mora, pri čemu je poginulo više od 28.000 Palestinaca, prema dužnosnicima ministarstva zdravstva u Gazi.

Slučaj na ICC-u je odvojen od tužbe za genocid koja je započeta protiv Izraela na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) koji se također nalazi u Haagu.