UNRWA

Borrell brani UN-ovu agenciju za pomoć Palestincima u Gazi nakon otkrića Hamasova tunela

12.02.2024 u 13:49

Bionic
Reading

Visoki predstavnik UN-a za vanjsku politiku Josep Borrell snažno je branio UN-ovu agenciju za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) u ponedjeljak u Bruxellesu

Glavna agencija UN-a za pomoć Palestincima u Gazi pod strogim je nadzorom nakon što je izraelska vojska rekla da je otkrila Hamasov tunel sa zapovjednim centrom Hamasa ispod sjedišta UNRWA-e.

Izrael je prije toga optužio desetak zaposlenika za umiješanost u terorističke napade 7. listopada koje je predvodila palestinska militantna skupina Hamas.

Borrell je naglasio da se navodi o aktivnostima Hamasa u UN-ovoj agenciji moraju provjeriti te da "nije tajna da se izraelska vlada želi riješiti UNRWA-e".

Najviši diplomat EU-a rekao je kako vjeruje da se izraelska vlada želi osloboditi UNRWA-e kako ne bi morala rješavati potrebe palestinskih izbjeglica.

Tunel je dug 700 metara, na dubini 18 metara i služio je kao važan objekt za Hamasovu vojnu obavještajnu službu, priopćile su u subotu navečer Izraelske obrambene snage (IDF).

IDF je također rekao da postoje naznake da su prostorije sjedišta UNRWA-e koristili militanti Hamasa i da su pronašli velike količine oružja i eksploziva.

Ured UNRWA-e napušten je početkom rata između Izraela i Hamasa. Glavni povjerenik UNRWA-e Philippe Lazzarini rekao je da agencija ne zna ništa o tunelu, a tu tvrdnju Izrael je odbacio kao "apsurdnu".

Nekoliko velikih zapadnih donatora UNRWA-e, uključujući Sjedinjene Države i Njemačku, privremeno su obustavili isplate agenciji za pomoć Gazi zbog optužbi da su djelatnici UNRWA-e sudjelovali u napadima Hamasa 7. listopada.