crne brojke

Izraelske snage su 2022. ubile 42 palestinske djece

22.06.2023 u 23:02

Bionic
Reading

Ujedinjeni narodi optužili su Izrael za ubojstvo 42 palestinske djece 2022. godine, većinom iz bojevog streljiva koje su ispalile izraelske snage, pokazalo je interno izvješće u koje je agencija dpa u četvrtak imala uvid

Glavni tajnik UN-a António Guterres, u čije je ime pripremljeno izvješće, rekao je da je "duboko zabrinut" ne samo zbog broja "ubijene i osakaćene" djece, već i zbog broja koje su izraelske snage odvele u pritvor. Međutim, naglasio je da se smanjio broj djece koju je ubio Izrael. Broj maloljetnika osakaćenih u regiji prošle godine bio je 524 - 517 Palestinaca i 7 Izraelaca.

UN nije stavio izraelske snage na UN-ov popis organizacija koje čine teške zločine protiv djece u oružanim sukobima. Prema riječima diplomata, SAD su izvršile snažan pritisak na međunarodnu organizaciju kako bi ocjena izvješća UN-a bila što umjerenija.

  • +2
Ilustrativna galerija/Izraelski napad na Gazu Izvor: Profimedia / Autor: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

Sigurnosna situacija u Izraelu i na palestinskom teritoriju već je dugo napeta. Palestinci uvijek iznova ginu u izraelskim vojnim operacijama, dok Izraelci ginu u palestinskim napadima. Izrael je zauzeo Zapadnu obalu i istočni Jeruzalem tijekom šestodnevnog rata 1967. godine. Palestinci traže te teritorije za svoju državu.