NEWSWEEK TVRDI

Izraelci špijuniraju SAD više nego ostale saveznike

07.05.2014 u 15:14

Bionic
Reading

Izraelci špijuniraju SAD u većoj mjeri nego ostale saveznike, a njihove aktivnosti prelaze sve granice, prenosi u utorak časopis Newskweek

Na meti izraelske špijunaže uglavnom su američke industrijske i tehničke tajne, među kojima i tajni sastanci na kojima se raspravlja o zakonima koji bi ublažili ograničenja izdavanja viza za izraelske državljane.

Član Kongresa koji je bio nazočan na jednom od takvih sastanaka u siječnju ocijenio je tu informaciju 'zastrašujućom i alarmantnom', a drugi je takvo ponašanje nazvao 'štetnim', prenosi časopis.

'Nijedna druga zemlja bliska SAD-u ne prelazi granice poput Izraelaca', rekao je bivši član Kongresa koji je sudjelovao u jednom od tajnih sastanaka krajem 2013., piše Newsweek.

On je kazao kako tajne službe navode podatke o 'industrijskoj špijunaži, o osobama koje stižu u SAD zbog trgovinskih poslova, o izraelskim društvima koja surađuju s američkim udrugama ili o agentima tajnih službi koji rade za vladu.' On je također kazao kako misli da ova otkrića ni za koga ne predstavljaju veliko iznenađenje.

Izraelska špijunaža u SAD-u ne može se usporediti s onom usmjerenom prema ostalim bliskim zemljama suradnicama, poput Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Japana, tvrde za Newsweek agenti za kontrašpijunažu i članovi povjerenstava za pravosudne i vanjskopolitičke poslove predstavničkog doma.