tražili ostavku

Izraelci prosvjedovali ispred doma izraelskog premijera Netanyahua zbog pooštrenih koronamjera, ali i optužbi za korupciju

27.09.2020 u 08:11

Bionic
Reading

Mnogobrojni građani prosvjedovali su u subotu ispred doma izraelskog premijera Benjamina Netanyahua tražeći ostavku zbog lošeg upravljanja za vrijeme pandemije te uvođenja ograničenja zbog, kako kažu, pokušaja zaustavljanja prosvjeda

Duga kolona automobila u protestnom se konvoju do Jeruzalema vozila glavnom magistralom, dok su se u drugim gradovima skupine ljudi okupile na mostovima i raskrižjima demonstrirajući protiv Netanyahua zbog optužbi za korupciju koje on negira. Prosvjedi su uslijedili dan nakon što je vlada pooštrila ograničenja zbog Covida-19.

Parlament ipak nije usvojio jednu od mjera kojom bi se građane ograničilo da prosvjeduju unutar kilometra od njihovih domova. Ta bi mjera učinkovito zaustavila tjedne demonstracije ispred rezidencije izraelskog premijera kojem se sudi zbog primanja mita, prijevare i povrede povjerenja.

Netanyahu je u videozapisu objavljenom u subotu navečer oštro kritizirao "populističku odluku parlamenta da ukine ograničenja koja je vlada nametnula nakon što je zabilježen porast zaraze".

Stanovnici koji su u subotu prosvjedovali rekli su kako je pokušaj vlade da ih zaustavi bili jedna od motivacija da izađu na ulice.

„Ovdje sam kako bih zaustavio uništavanje Izraela, zaustavio umiranje demokracije. Srećom, parlament je u zadnji tren uspio stopirati zaustavljanje demonstracija“, rekao je liječnik iz središnjeg Izraela Amit Tirosh.

Netanyahu je odbacio navode da se stroža ograničenja dijelom bila namijenjena zaustavljanju prosvjeda koje je često nazivao „anarhističkima“ i „smiješnima“. „Ograničenja su nam potrebna kako bismo spašavali živote“, rekao je u četvrtak Netanyahu.

U subotu nije bilo službenih podataka o broju prosvjednika, no izraelski N12 News izvijestio je da su sudjelovale tisuće. Policija je priopćila da se većina njih pridržavala pravila socijalnog distanciranja i nošenja zaštitnih maski.

Izraelska vlada odlučila je ovog tjedna pooštriti trotjednu blokadu uvedenu 18. rujna, nadajući se da će to Izraelce zadržati u kućama, zbog čega su zatvorena mnoga poduzeća te su ograničene grupne molitve tijekom tekuće sezone židovskih praznika.

U subotu je Netanyahu u video zapisu na Twitteru pozvao Izraelce da se povodom Jom Kipura, dana pomirbe i najvažnijeg židovskog blagdana, mole na otvorenom, a ne u sinagogama.

Samo 27 posto Izraelaca vjeruje u Netanyahuove načine upravljanja koronakrizom, pokazalo je istraživanje koje je u srijedu objavio nestranački izraelski institut za demokraciju.

Izrael je svoju prvu karantenu uveo u ožujku, a zatim ju je ublažio u svibnju kada je smanjen broj novih slučajeva. No, broj zaraženih je u međuvremenu porastao, dostižući dnevni maksimum od više od 7.000 na devet milijuna stanovnika. Zemlja je u recesiji s nezaposlenošću koja je premašila 11 posto.