lgbt

Izraelac Amir Ohana postao prvi deklarirani gay ministar

06.06.2019 u 15:38

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu prvi je put u Izraelu na mjesto ministra imenovao javno deklariranog homoseksualca, prenosi u četvrtak BBC

Amir Ohana iz Netanyahuove stranke Likud imenovan je ministrom pravosuđa nakon smjene prethodnog ministra.

Ohana je 43-godišnji saveznik Netanyahua koji podržava poteze kojima je cilj zaštititi premijera od mogućeg kaznenog progona.

Njegovo imenovanje dogodilo se nekoliko dana od raspuštanja parlamenta zbog priprema za nove izbore.

Najavivši njegovo imenovanje, iz premijerova ureda su poručili kako je Ohana bivši odvjetnik koji je 'dobro upoznat s pravosudnim sustavom'.

Ohana snažno podupire Netanyahua te je podržao kontroverzni zakon kojem bi se predsjedniku vlade pružio imunitet od kaznenog progona.

Netanyahu je pod istragom za navodno podmićivanje i prevaru te bi mogao biti optužen u idućih nekoliko mjeseci. Snažno je odbacio sve optužbe.

Ohana je aktivist za LGBT prava koji podržava istospolne brakove koji u Izraelu nisu priznati osim ako nisu sklopljeni u inozemstvu, a prošle je godine glasao protivno nalozima stranke za zakon o proširenju zabrane diskriminacije temeljene na seksualnoj orijentaciji.

Iako se pravima LGBT zajednice protive moćne ultraortodoksne židovske zajednice u Izraelu, u zemlji vlada progresivan stav prema LGBT zajednici koja je zaštićena zakonom.

Ohana je jedan od brojnih deklariranih gay parlamentarnih zastupnika, a prošle je godine u izraelskom gradu blizu Tel Aviva na mjesto gradonačelnika po prvi put došao homoseksualac, navodi BBC.