DVA PROJEKTA

Izrael: Zeleno svjetlo novoj izgradnji na Zapadnoj obali

01.10.2016 u 21:23

Bionic
Reading

Izraelske vlasti dale su zeleno svjetlo izgradnji 98 stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali kao i izgradnji izraelske industrijske zone u blizini Ramalaha, objavila je u subotu jedna nevladina organizacija

‘U trenutku kada su se svjetski čelnici okupili kako bi se se sjetili (preminulog bivšeg izraelskog predsjednika) Shimona Peresa i puta mira za koji se zalagao, izraelska vlada stvorila je novu prepreku za rješenje dviju država’, izraelske i palestinske koje bi koegzistirale u miru, rekla je glasnogovornica organizacije Mir sada

Dva projekta u srijedu je odobrilo Visoko povjereništvo za planiranje koje pripada izraelskoj vojnoj upravi, nakon što je dobilo zeleno svjetlo ministarstva obrane, kazala je glasnogovornica Hagit Ofran.

Za međunarodnu zajednicu, nazočnost oko 600000 izraelskih doseljenika na palestinskim teritorijima jedna je od glavnih prepreka rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba starog 70 godina.

Nova naselja trebala bi biti izgrađena u blizini Shila, sjeverno odRamalaha. ‘Radi se bez sumnje o kompenzaciji vlade doseljenicima iz divljeg naselja Amona’, dodala je.

Izraelski sud odlučio je da Amona, u kojoj je živjelo četrdesetak izraelskih obitelji na privatnoj palestinskoj zemlji treba biti uništena do 25. prosinca. Divlja naselja su ilegalna ne samo u očima međunarodne zajednice nego i prema izraelskom zakonu.

Nova industrijska zona bit će izgrađena zapadno od Ramalaha, u blizini izraelskog teritorija. ‘Ta zona može se smatrati novom vrstom naseljavanja jer izraelska vlada ohrabrivat će investitore da tamo grade potencijalno atraktivne tvornice zbog blizine i Jeruzalema i Tel Aviva’, dodaje Mir sada.