DIPLOMATSKI SPOR

Izrael se ispričao Turskoj

13.01.2010 u 11:23

Bionic
Reading

Izrael se u srijedu ispričao Turskoj za, kako je rekao, nepoštivanje diplomatskih običaja koje je dodatno zahladilo nekad neuobičajeno dobre odnose između židovske države i muslimanske regionalne sile

Nakon što je Ankara zatražila ispriku zbog omalovažavanja turskog veleposlanika u ponedjeljak, zamjenik izraelskog ministra vanjskih poslova Danny Ayalon objavio je izjavu u kojoj priznaje da je njegovo ponašanje prema veleposlaniku bilo neprikladno.

'Moj prosvjed protiv napada na Izrael u Turskoj i dalje stoji', rekao je Ayalon glede kritika turskih čelnika izraelske politike spram Palestinaca i turske televizijske drame koja je izraelske diplomate prikazale kao kriminalce:

'Bez obzira, nije moj način da ne iskazujem nepoštovanje veleposlaniku i u budućnosti ću svoje stajalište razjasniti na diplomatski prihvatljiv način.'

Iako Ayalon nije uporabio riječ isprika, premijer Benjamin Netanyahu je njegov istup opisao kao 'ispriku' i rekao da mu je drago što je iznesena. Turska je u utorak zatražila ispriku od Izraela za, kako je ocijenila, neuljudan odnos spram njenog veleposlanika.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova je reklo da je zamjenik izraelskog ministra vanjskih poslova Danny Ayalon pokušao omalovažiti turskog veleposlanika Oguza Celikkola na sastanku u ponedjeljak na kojem je izraelska strana prosvjedovala protiv turske televizijske drame koja je izraelske diplomate prikazale kao organizatore otmica djece.

Ayalon je pozvao medije na početak sastanka u Jeruzalemu i istaknuo da na stolu nema turske zastave. Također je rekao da namjerno izbjegava rukovati se s veleposlanikom. Na televizijskim snimkama vidi se Celikkol kako sjedi na nižem naslonjaču što je doprinosilo dojmu omalovažavanja.

Odnosi Izraela i Turske počeli su se pogoršavati nakon oštrih kritika turskog premijera Tayyipa Erdogana zbog izraelskog rata u Pojasu Gaze.