rastući val

Izrael: Rekordan broj novozaraženih, no nizak broj hospitaliziranih i umrlih

05.01.2022 u 14:53

Bionic
Reading

Izraelsko ministarstvo zdravstva u srijedu je objavilo da ta država ima rekordan broj od gotovo 12 tisuća novozaraženih, no ukupno je hospitalizirano samo 125 ljudi

Ministarstvo je objavilo kako je u utorak bilo 11.978 pozitivnih testova, čime je oboren raniji rekord od 11.344 slučajeva od 2. rujna prošle godine.

U Izraelu je trenutno gotovo 60.000 zaraženih, no ukupni broj teških slučajeva u srijedu je iznosio samo 125, priopćilo je ministarstvo. Na respiratoru je 38 ljudi, a u utorak je umrlo dvoje pacijenata, oboje necijepljenih, piše list Haaretz.

Gotovo 4.3 od ukupno 9.4 milijuna izraelskih stanovnika primilo je tri doze cjepiva. Vlasti su proteklih dana počele davati i četvrtu dozu rizičnim skupinama.

Izraelski premijer Naftali Bennett u utorak je najavio nastavak rasta broja slučajeva i pozvao stanovnike da se cijepe.

"Val sada raste i očekujemo da ćemo već u idućih nekoliko dana imati desetke tisuća potvrđenih slučajeva“, rekao je tijekom obilaska bolnice u središnjem Izraelu.

"Dobra vijest je da cjepiva djeluju, pa svatko tko se cijepio i propisno nosi masku vjerojatno neće ozbiljno oboljeti te će bolest proći u nekoliko dana“.

Izrael je od početka pandemije službeno imao 1.4 milijuna slučajeva zaraze covidom-19, a umrlo je 8247 ljudi.

Izraelski ministar zdravstva Nitzan Horowitz u srijedu je objavio da od petka vrijede i nova pravila za testiranje. Izraelci mlađi od 60 koji su bili u kontaktu sa zaraženima od tog dana moći će se testirati brzim testom kod kuće, kako bi se izbjegle gužve za PCR testiranje i oslobodili ti testovi za starije od 60 godina i visokorizične skupine, piše Haaretz.