SPOMENIK HOLOKAUSTU

Izrael osudio granatiranja kod Babin Jara, nije spomenuo Rusiju

01.03.2022 u 21:57

Bionic
Reading

Izrael je u utorak osudio granatiranje u blizini kijevskog spomenika holokaustu u Babin Jaru, mjestu masakra Židova u Drugom svjetskom ratu u Ukrajini od strane njemačkih okupacijskih postrojbi i ukrajinskih pomoćnih snaga.

Izraelski Svjetski centar sjećanja na holokaust Yad Vashem izrazio je "oštru osudu" onoga što je opisao kao "smrtonosni ruski napad nedaleko od spomen područja holokausta (u Babin Jaru)", dok se u izjavama dužnosnika izraelske vlade o tom napadu ne spominje Rusija.

"Pozivamo na očuvanje i poštovanje svetosti mjesta", rekao je ministar vanjskih poslova Yair Lapid, također izrazivši "žalost zbog gubitka ljudskih života" nakon ruske invazije na Ukrajinu prošlog tjedna. Slično je formulirana i izjava izraelskog Ministarstva za dijasporu.

Iako je osudio invaziju i izrazio solidarnost s Kijevom, Izrael je rekao da drži otvorene kanale komunikacije s Moskvom u nadi da će pomoći u ublažavanju krize. Izraelu su također važne veze s Rusijom zbog stanja u susjednoj Siriji, gdje Moskva ima veliki utjecaj.

U priopćenju Yad Vashema dodaje se: "Pozivamo međunarodnu zajednicu da poduzme usklađene mjere za zaštitu života civila kao i ovih povijesnih mjesta zbog njihove nezamjenjive vrijednosti za istraživanje, obrazovanje i obilježavanje holokausta."

Spomen područje Babin Jar nalazi se nedaleko od kijevskog televizijskog tornja koji su u utorak granatirale ruske snage pri čemu je poginulo najmanje pet ljudi.