ADOPTA SERVIS

Izrađena tražilica usluga namijenjenih posvojiteljima

02.03.2016 u 13:37

Bionic
Reading

U okviru dvogodišnjeg projekta 'I ovo dijete treba obitelj', koji se provodi od kolovoza prošle godine, udruga ADOPTA kreirala je jedinstvenu tražilicu usluga namijenjenih posvojiteljskoj zajednici pod nazivom infoMAPA

Tražilica je dostupna na stranici koja je dostupna na mrežnoj stranici www.adopta.hr/infoMAPA

U udruzi objašnjavaju da im je cilj bio objediniti informacije kako bi svi koji trebaju određenu uslugu u vezi posvojenja mogli doći do podataka tko i gdje nudi te usluge na području cijele Hrvatske.

Mapa pokriva različite vrste usluga, od osnovnih informacija o postupku posvojenja, ustanova koje pružaju usluge stručne pripreme za posvojenje, do savjetovanja, grupa podrške i ostalih oblika potpore namijenjenih potencijalnim posvojiteljima, posvojenoj djeci i mladima.

Mapa je nastala prikupljanjem informacija od ustanova i organizacija prije, tijekom i nakon posvojenja, te je u stalnom procesu unapređivanja i dopunjavanja. U udruzi ističu kao posebnu prednost to što svim stručnjacima i ustanova koji pružaju usluge vezane za posvojenja omogućava da se prijave i postanu njezinim dijelom.

To je samo jedan od rezultata projekta "I ovo dijete treba obitelj", koji teži jačanju razvoja civilnoga društva i povećanju doprinosa socijalnoj pravdi, demokraciji i održivom razvoju u Hrvatskoj putem zagovaranje prava djece bez roditeljske skrbi na život u obitelji i sudjelovanje u donošenju politika o djeci, navode u udruzi.

Projekt su sufinancirale Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Kraljevina Norveška.

U prošloj je godini 461 dijete čekalo na posvojenje. Njih 368 bilo je starije od deset godina, a stotinjak ih je bilo s manjim ili većim zdravstvenim poteškoćama. U Registru posvajatelja je oko 900 licenciranih obitelji.

Dječji dom u zagrebačkoj Nazorovoj ulici godišnje primi 60 do 80 djece, od kojih tridesetak dođe neposredno iz rodilišta. Tijekom godine otpusti ih oko 70, od čega ih se tridesetak posvoji, tridesetak vraća vlastitim roditeljima, desetak ide u udomiteljstvo, a do pet u specijalizirane ustanove.

Proces posvojenja mukotrpan je za buduće roditelje, ali i za djecu, pogotovo za teško posvojivu djecu, o čemu će se raspravljati na međunarodnoj konferenciji koju organizira ADOPTA u travnju ove godine.

Po podacima udruge, od oko 3200 djece u sustavu skrbi, godišnje ih petstotinjak ima ispunjene preduvjete za posvojenje. No, usprkos tomu njih više od 70 posto teško pronalazi priliku za odrastanje u obitelji.

Upravo zbog toga konferencija će se baviti mogućim promjenama na području javnih politika i unapređenju učinkovitosti sustava, a ADOPTA će pritom predstaviti rezultate istraživanja o preprekama u posvajanju djece.