PETICIJOM NA SPOMENIK

Iznenađujuće velik odaziv građana Splita

06.04.2013 u 20:39

Bionic
Reading

U malo više od 24 sata od jučer kada je počelo potpisivanje peticije protiv podizanja spomenika Franji Tuđmanu na istočnoj strani splitske Rive, odaziv i interes građana je do sada iznenađujuće velik

Do sada se na lokaciji gdje se treba podignuti spomenik na peticiju potpisalo već više od 400 građana, a on-line peticiju je potpisalo 1500 građana. Organizator peticije i kandidat za gradonačelnika iz nezavisne liste 'Drugo lice Splita' Dragan Markovina nam je potvrdio veliki interes građana za potpisivanje peticije.

Podsjetimo da se u objavi uz peticiju navodi da se građani Splita oštro protive odlukama Gradskog vijeća Splita da se podignu spomenik Franji Tuđmanu i traži se povlačenje navedene odluke. Tvrdi se da je u ovoj zemlji socijalno bešćutno trošiti gotovo milijun kuna na izradu spomenika. Osim toga, podizanje križa na Marjanu je označeno kao nepotrebni egzibicionizam u sekularnoj zemlji.

Nije nevažna činjenica i da dio građana Splita koji su članovi HDZ-a smatraju da je trebalo poštovati odluku ranijeg saziva gradske vlasti po kojoj je Tuđman trebao dobiti spomenik na Trgu Hrvatske bratske zajednice. Arhitekt Vjeko Ivanišević koji je kandidat HDZ-a za gradonačelnika također dijeli stav o lokaciji spomenika na tom trgu, te ide korak dalje s jasnom porukom da je zvonik sv. Duje u Splitu dovoljan znak da je Split katolički grad.

Dragan Markovina i lista 'Drugo lice Splita' nastavljaju s akcijom ohrabreni dobrim odazivom građana. Oni tvrde da peticijom žele dokazati da ne dijele svi građani Splita mišljenje stranke HGS i gradonačelnika Željka Keruma. Peticija se potpisuje iznad nadhodnika na istočnoj strani Rive, na lokaciji koja je predviđena za postavaljnje spomenika. Natječaj za spomenik prate i kontroverze oko likovne kvalitete predloženog rješenja i oko same procedure natječaja, na kojem pobjednički rad, po tvrdnji nekih autora, nije ispoštovao zadane uvjete.