autsajder

Iznenađenje oporbenih izbora u Mađarskoj: Peter Marki-Zay zasad ispred Klare Dobrev

17.10.2021 u 18:05

Bionic
Reading

Gradonačelnik maloga mađarskog grada Peter Marki-Zay, autsajder bez stranačke pripadnosti, prema podacima iz petine birališta vodi pred lijevo orijentiranom političarkom Klaru Dobrev na oporbenim izborima na kojima se bira kandidat koji će na mađarskim općim izborima iduće godine pokušati s vlasti svrgnuti Viktora Orbana

Na parlamentarnim izborima iduće godine Orban će se, prvi put otkako je došao na vlast 2010., suočiti s ujedinjenom frontom oporbenih stranaka, a čine je socijalisti, liberali i nekadašnja krajnja desnica, a danas desni centar Jobbik.

U četiri od 18 izbornih jedinica u Budimpešti i u četiri od 19 županija koje su glasale u nedjelju, Marki-Zay je osvojio 63.308 glasova, a političarka Demokratske koalicije, pravnica i diplomirana ekonomistica Klara Dobrev osvojila ih je 38.227.

Marki-Zay, koji se u predizbornoj kampanji predstavio kao prikladan i za lijeve i za konzervativne glasače, dobio je puno glasova u Budimpešti, a Dobrev je dobila prednost u ruralnim predijelima, pokazali su prvi rezultati.

Za toga 49-godišnjaka, katolika, oca sedmero djece s diplomom ekonomije i marketinga prvi se put u političkim krugovima čulo kad je pobijedio na izborima za gradonačelnika 2018. u svojemu rodnom gradu, uporištu vladajuće stranke Fidesz.

Oboje kandidata žele izmijeniti ono što nazivaju Orbanovom "neliberalnom državom", što podrazumijeva i njezine ideološke temelje, kao i mađarski ustav te niz značajnih zakona, za koje kritičari kažu da su Orbanu pomogli da učvrsti svoju moć.

I dok Orban vodi razne bitke s Europskom unijom, i Marki-Zay i Klara Dobrev nastoje poboljšati odnose s Bruxellesom, a oboje se zalažu za to da Mađarska u doglednoj budućnosti uvede euro.

"Općenito, Dobreva bi mogla uspješnije ujediniti šest različitih oporbenih stranaka, no istodobno bi se trebala boriti za to da na općim izborima privuče neovisne i desno orijentirane birače", rekao je Andrius Tursa iz neprofitne organizacije Teneo.

"U međuvremenu bi Marki-Zay mogao imati bolju startnu poziciju kada je posrijedi borba s aktualnim premijerom Orbanom, no njegovo relativno ograničeno političko iskustvo moglo bi mu otežati ujedinjenje oporbenih stranaka."