nacionalisti bez vlasti

Izlazne ankete u Poljskoj pokazuju vodstvo oporbenog proeuropskog bloka

15.10.2023 u 22:05

Bionic
Reading

Prouropski oporbeni blok u Poljskoj osvojio je većinu na parlamentarnih izborima u nedjelju, pokazuju izlazne ankete i ako se potvrde vladajuća nacionalistička stranka PiS neće dobiti treći mandat

Tri oporbene stranke centra, Građanska koaliciju (KO), Treći put (kršćanski demokrati) te Ljevica osvojili su 248 mjesta u parlamentu od 460, a PiS i njegova saveznica Konfederacija (krajnja desnica) imaju 212 mjesta.

"Nije jasno da će nedjelju rezultati izbora u Poljskoj završiti novim mandatom za vladajuću stranku Prava i pravde (PiS)", rekao je njezin lider Jaroslaw Kaczynski.

Njegov stranački kolega, poljski premijer Mateusz Morawiecki, poručio je da je PiS "pobjednik izbora", na društvenoj mreži.

Čelnik KO-a, bivši premijer Donald Tusk rekao je u nedjelju navečer da je demokracija pobijedila i da će PiS otići s vlasti.

"Nikad nisam bio toliko sretan kao što sam danas s drugim mjestom. Demokracija je pobijedila. Maknuli smo PiS s vlasti", rekao je Tusk.

U prvoj izjavi Slawomir Mentzen, čelnik Konfederacije rekao je da su rezultati njegove stranke ispod očekivanja, jer je dobila samo 6,2 posto.