BANDIĆ U 'NEDJELJOM U DVA'

Izgubio sam zbog Mesića i padobranca Sanadera

05.12.2010 u 15:27

Bionic
Reading

Milan Bandić je kod Aleksandra Stankovića u 'Nedjeljom u dva' prvi put progovorio o razlozima zbog kojih je izgubio predsjedničke izbore rekavši da nije mogao predvidjeti da će ga izdati prijatelj Stipe Mesić i da će bivši premijer Ivo Sanader krenuti u puč na HDZ

'Nisam mogao predvidjeti da će se moj bivši prijatelj Mesić uključiti u kampanju. To je njemu na dušu', rekao je Bandić i dodao da je u demokratskim društvima neprimjereno da predsjednik izabire stranu. Također je kazao da je drugi razlog bio to što nije mogao predvidjeti 'padobranski skok bivšeg predsjednika na Trg žrtava fašizma', aludirajući na neslavnu presicu kojom je između dva kruga predsjedničkih izbora Sanader pokušao ponovo preuzeti HDZ.

'Pošto sam bio dobar sa Sanaderom, to se moglo protumačiti kao da sam ja kandidat Ive Sanadera, a nisam bio', poručio je bivši predsjednički kandidat i naveo da je Ivo Sanader tada bio popularan kao Pašalić 2000. godine. Priznao je da mu je naštetilo i pojavljivanje Tomislava Merčepa na njegovom skupu.

Bandić smatra da je i ovako postigao velik uspjeh jer je sve bilo 'upereno u kola da Bandić ne smije proći'. Svi relevantni politički čimbenici, smatra, bili su protiv njega. Pouka koju je izvukao iz neuspješne kandidature je da 'čovjek uči dok je živ, a budala se rodi pametan'.

Nije odbacio mogućnost da se kao predstavnik tzv. trećeg puta kandidira i na parlamentarnim izborima. Za Ivu Josipovića je rekao da radi pošteno i korektno svoj posao. 'Pokazao je velik interes za naše ljude u BiH i to mi je drago.' Ispričao se za neke nekorektne izjave iz predsjedničke kampanje rekavši da je to bilo u žaru borbe. Na pitanje misli li i danas da je Ivo Josipović predsjednik na daljinski upravljač Zorana Milanovića odgovorio je da ne misli.

Što se tiče stanja u Zagrebu, gradonačelnik Bandić smatra da je glavni grad znatno manje zadužen nego drugi gradovi u državi i da se više ne može davati šakom i kapom za socijalu. Ipak, ističe da je on začetnik svih tih socijalnih programa i kada ih je donosio kritizirali su ga oni isti koji su danas protiv rezova.

'Napravit ćemo neke rezove, ali nećemo udariti na sirotinju i srednji sloj', rekao je Bandić i dodao da se teret krize mora podijeliti.

O mogućim izborima u Zagrebu kaže da to nije na njemu. 'Ako budu inzistirali, ukoliko ih budu zagovarali, imat će ih, ja ih ne zagovaram, a Zagrepčani još manje', poručio je Bandić. Priznao je da je griješio tijekom deset godina koliko je na čelu Zagreba, ali samo utoliko što nije radio više. Bandić tvrdi da se nije rasipao novcem i da je preporodio grad otkad mu je na čelu.