poziv iz gradske uprave

Izgrađena im golema kanalizacijska mreža, a neki i dalje ispuštaju po starom: 'Imamo delikatnih situacija na terenu'

15.03.2023 u 19:50

Bionic
Reading

U Kaštelima je u prošle dvije godine izgrađeno oko 100 kilometra kanalizacijske i oko 85 kilometara vodoopskrbne mreže ukupne vrijednosti oko 47 milijuna eura, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare u gradskoj upravi Kaštela

Novoizgrađena kanalizacijska mreža obuhvatila je kućanstva s oko 17.000 stanovnika, a vodoopskrbna mreža oko 2500 stanovnika.

Direktor splitskog Vodovoda i kanalizacije (VIK) Tomislav Šuta izjavio je kako je u posljednje dvije godine u sklopu aglomeracije Kaštel-Trogir napravljen golem pomak tako što je u tom razdoblju izgrađeno oko 100 kilometra kanalizacijske i oko 85 kilometara vodoopskrbne mreže.

"Imamo delikatnih situacija na terenu tako da postoje domaćinstava kojima je sada omogućen priključak na novoizgrađenu kanalizacijsku mrežu, a oni i dalje ispuštaju otpadne vode na neprikladan način", istaknuo je Šuta.

Pozvao je Kaštelane kojima je sada omogućeno priključivanje kućanstva na kanalizacijsku mrežu da se jave u VIK.

"Oni su dužni u roku od idućih godinu dana prijaviti se za priključivanje na kanalizacijsku mrežu ili u protivnom postoji mogućnost kažnjavanja", upozorio je Šuta.

Pritom je iznio podatak da je od 5500 kućanstava kojima je omogućeno priključivanje na novoizgrađenu kanalizacijsku mrežu njih 2200 podnijelo VIK-u zahtjev za priključivanje te da većina njih riješena.

Ima i oko 700 zahtjeva kućanstava za priključivanja koje je VIK riješio, ali građani još nisu omogućili da se u njihovim dvorištima postavi priključak na kanalizacijsku mrežu preko njihovih internih instalacija.

Također je pozvao građane na strpljenje jer je potrebno neko vrijeme za proceduru i nadzorna snimanja kako bi se ispunili uvjeti za priključivanje na kanalizacijsku mrežu.

Gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom izgradnjom kanalizacijske i vodoopskrbne mreže kojom je dosad, kako je rekao, realizirano oko 90 posto projekta vodno-komunalne infrastrukture u Kaštelima.

"Ovog ljeta u Kaštelima ćemo imati čistiju i mirniju turističku sezonu jer graditeljske mehanizacije za izgradnju vodno-komunalne infrastrukture gotovo da i neće biti na ulicama", rekao je Ivanović.