PARLAMENTARNI IZBORI 2016.

Izdržite do ponoći, u inozemstvu je već počela izborna tišina

09.09.2016 u 16:05

Bionic
Reading

Što su predstavili, predstavili su, a nakon izbora u nedjelju vidjet će se i kako će predstavljeno i obećano ispunjavati. U ponoć nastupa i izborna šutnja dok je u inozemstvu blažena tišina već počela

Zabrana izborne promidžbe za glasovanje u inozemstvu odnosno izborna šutnja traje od 9. rujna u ponoć do 11. rujna 2016. u 19 sati, a rokove u inozemstvu računa se prema lokalnom vremenu mjesta u kojem se glasuje, istaknuli su za tportal u Državnom izbornom povjerenstvu.

Današnji dan je, dakle posljednja šansa za predstavljanje stranačkih programa i kandidata koji su željni utrčati u Sabor nakon nedjeljnih prijevremenih izbora. S prvim minutama subote, 10. rujna počinje dvodnevna izborna šutnja koja traje do zatvaranja birališta u nedjelju u 19 sati, a noćas do ponoći je i krajnji rok do kojega stranke, koalicije i kandidati mogu prikupljati donacije za izbornu promidžbu

Podsjetimo, izborni sudionici formalno su vabili nešto manje od 3,8 milijuna birača još tamo od 15. kolovoza, a u subotu i nedjelju će birači u 49 država birati novi sastav parlamenta. Bit će to deveti saziv Sabora, odnosno 151 zastupnik - 140 u 10 jedinica u Hrvatskoj, tri u dijaspori, odnosno u XI. izbornoj jedinici koju praktično čini cijela kugla zemaljska te osam u XII., manjinskoj jedinici koju čini cijela Hrvatska.

Kad se očekuju prvi izborni rezultati?

Kao i obično, DIP će objaviti u nedjelju u ponoć prve nepotpune rezultate glasovanja na ponoćnoj konferenciji za medije koju će održati u zgradi Hrvatskoga sabora, a počevši od 22 sata, na njihovim internetskim stranicama www.izbori.hr bit će dostupni podaci o prvim privremenim i neslužbenim rezultatima.

Kako biste dan odluke dočekali što spremnije, podsjećamo i da u Registru birača možete provjeriti na kojoj ćete adresi glasati. Ako vam je osobna iskaznica nevažeća na izborni dan, znajte da nećete biti u izvatku iz popisa birača na biračkom mjestu, ali ćete moći glasati uz potvrdu koju ćete dobiti na izborni dan u uredu za opću upravu.

Glasati možete samo za liste izborne jedinice u kojoj imate prebivalište, bez obzira na to glasujete li u mjestu prebivališta ili izvan njega. Zahtjeve za privremeni upis, aktivnu registraciju, prethodnu registraciju i izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta mogli ste podnijeti do srijede, 31. kolovoza 2016. godine.

Koga i kako možete birati?

Ako zbog bolesti ili nepokretnosti nećete moći pristupiti biračkom mjestu, možete glasati i kod kuće. U tom je slučaju potrebno obavijestiti nadležno gradsko odnosno općinsko izborno povjerenstvo najranije tri dana prije izbora ili birački odbor do 12 sati na dan održavanja izbora, a birački odbori dužni su organizirati dolazak do birača ako im se najavi takvo glasanje.

U nedjelju imate i novu priliku iskoristiti preferirani glas odnosno glasati samo za jednu kandidacijsku listu, a na njoj ćete moći zaokružiti i kandidata kojem dajete prednost pred ostalima – dajete mu preferirani glas. S obzirom na to da je za mnoge cijela procedura još uvijek zbunjujuća, valja dobro proučiti pravila ako ne želite da vam glas završi na pogrešnom mjestu ili naprosto postane – nevažeći.

I naposljetku, preostaje još samo pogledati koja je vaša izborna jedinica i koga možete birati što možete učiniti ovdje i u miru odlučiti za koga ćete glasovati na prijevremenim parlamentarnim izborima 11. rujna.