vremenska prognoza

Izdano upozorenje zbog velikih vrućina, a u srijedu će biti još toplije

08.08.2017 u 08:02

Bionic
Reading

Pretežno sunčano, u unutrašnjosti prijepodne oblačnije, osobito na istoku zemlje, ali će se zadržati uglavnom suho, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za utorak

Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni. Na Jadranu ujutro uz obalu slaba do umjerena, podno Velebita i jaka bura, danju slab do umjeren jugozapadnjak i jugo.

DHMZ je izdao upozorenje zbog visokih vrućina za Dalmaciju.

Najviša dnevna temperatura bit će uglavnom između 27 i 32 stupnja, u Dalmaciji do 36 stupnjeva. Jedan od najtoplijih gradova u Hrvatskoj bit će Knin, dok je upozorenje DHMZ-a zbog visokih temperatura izdano i za dubrovačku i splitsku regiju.

Već u srijedu, temperatura će skočiti za, u prosjeku, pet stupnjeva, pa će u većem dijelu zemlje najviše temperature premašivati 35 stupnjeva.

Bit će pretežno sunčano i vruće, a kasno poslijepodne i navečer moguć je poneki pljusak s grmljavinom, uglavnom u zapadnim i sjeverozapadnim te gorskim kopnenim predjelima. 

Vjetar će većinom biti slab, mjestimice uz obalu do umjeren jugozapadnjak te jugo. 

Najniža jutarnja temperatura zraka od 15 do 20, na Jadranu između 21 i 26, a najviša dnevna od 33 do 38 °C.

Iako ovakve temperatura nisu toliko neuobičajene za ovo doba godine, važno je napomenuti da one mogu uzrokovati komplikacije kod kroničnih bolesnika, alergičara, osoba koje imaju problema sa srcem ili tlakom, te na starije osobe. Iako takvo vremenske prilike najviše pogađaju stare i bolesne, ni mlađi se ne bi trebali predugo izlagati suncu, a trebali bi konzumirati više tekućine nego što inače rade.

Vremenska prognoza Izvor: DHMZ / Autor: screehshot/tportal.hr

Klima uređaje u stanovima, uredima ili automobilima treba prilagoditi da budu oko sedam stupnjeva ispod vanjske temperature kako ne bi uslijedio šok za organizam kad se izlazi iz klimatiziranog prostora van, ili kad se s velike vrućine ulazi u klimatizirani prostor.

  • +80
Ljeto na plažama diljem Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz