NE IDE IM BEZ HAIDERA

Izborni debakl ekstremnih desničara u Koruškoj

05.03.2013 u 17:49

Bionic
Reading

Nedjeljni izbori u austrijskim pokrajinama Koruška i Donja Austrija pokazali su dramatično slabljenje bivše stranke Joerga Haidera, koja je u njegovoj rodnoj Koruškoj izgubila 28 posto glasova u odnosu na prije četiri godine, osvojivši poražavajućih 17 posto

Na izborima u Koruškoj prije četiri godine ekstremno desna FPK (Slobodarska partija Koruške), koja je sljedbenica kontroverzne politike pokojnog Joerga Haidera, osvojila je čak 45 posto glasova te komotno vladala ovom austrijskom pokrajinom. U izborima koji su se održali u nedjelju FPK je dobila tek 17 posto glasova, što predstavlja vjerojatno jedan od spektakularnijih političkih padova suvremene europske politike.

Pobjednik izbora u Koruškoj je pak SPÖ, koji je dobio 37 posto glasova, te se očekuje da će njihov kandidat Peter Kaiser postati novi koruški župan, dok su Zeleni predvođeni i u Hrvatskoj poznatim Rolfom Holubom dobili 12 posto. Dobar rezultat je ostvarila i novoosnovana stranka kanadsko-austrijskog milijardera Franka Stronacha, koja je dobila 11 posto glasova, što se smatra odličnim rezultatom 'za stranku čiji je jedini program ime njenog osnivača', kako izvještava Sueddeutsche Zeitung. Očekuje se dogovor o koaliciji koja neće uključivati diskreditirani FPK.

Ipak, glavna vijest iz Koruške je totalni debakl ekstremno desne FPK, za koju su ankete pokazivale da se bori sa socijaldemokratima za prvo mjesto, no konačni rezultati izbora su ispali značajno drugačiji. Austrijski analitičari smatraju da je gubitak od 28 posto ponajviše rezultat brojnih korupcijskih afera FPK, koje uključuju i prljave poslove oko problematične Hypo Alpe Adria banke iz Klagenfurta.

Bečki politolog Peter Ulram u svojem komentaru za Der Standard navodi konkretne razloge 'slobodarskog debakla': 'Prvo, FPK je spiskala novac pokrajine, ali i onaj državni, a da nije ništa s njime napravila. Drugi razlog je arogancija moći, s obzirom na to da su se čelni ljudi Koruške iz FPK smatrali iznad svake kritike. Treći razlog je pak Haider, koji je i sam bio veliki politički prevarant, ali je Koruškoj uspio pribaviti relevantnost izvan austrijskih granica (doduše u negativnom kontekstu, ali i uloga negativca ima svoje čari), dok se njegovi nasljednici jedva snalaze i u posjetima seoskim imanjima.'

Austrijski analitičari također napominju da su se iz FPK uvijek hvalili svojim čistim rukama te optuživali socijaldemokrate i konzervativnu Narodnjačku stranku za korupciju, a sami su se onda pokazali daleko gorima od njih kada su dobili apsolutnu vlast u dijelu Austrije. Smatra se i da je dio njihovih glasača ovoga puta uzela stranka Franka Stronacha.