I PUPOVAC PROTIV HDZ-A

'Izborne jedinice ne smiju se mijenjati preko noći'

29.03.2011 u 13:44

Bionic
Reading

Iako HDZ-ov prijedlog izmjena Zakona o izbornim jedinicama nitko još nije službeno predstavio javnosti, taj dokument dignuo je pravu buru na političkoj sceni. Oporba je HDZ-ovu ideju, o kojoj će se odlučivati u izbornoj godini, dočekala na nož i nazvala je udarcem na pravnu državu, dok su HDZ-ovi koalicijski partneri još uvijek pomalo suzdržani

SDSS-ov Milorad Pupovac među članovima je vladajuće koalicije koji još nisu vidjeli HDZ-ov prijedlog, no, kako kaže, u SDSS-u neće podržati ništa što bi moglo 'izazvati ozbiljna politička trenja i prelomiti političku scenu.'

'Znamo da je potrebno pronaći neko bolje rješenje, ali to bolje rješenje ne bi se smjelo tražiti preko noći. Mi ćemo inzistirati da se ne radi ništa što je protivno zakonu i da se ne radi ništa što bi moglo nalikovati na manipulaciju s ishodom izbora. Mi ćemo o tome razgovarati i to je sigurno velik problem koji ima dva lica – jedno lice su popisi birača, a drugo lice su same izborne jedinice', kazao je Pupovac

Naime, u SDSS-u su uvjereni da se izborne jedinice ne mogu mijenjati bez 'čišćenja' popisa birača, no za to je, svjestan je toga i Pupovac, malo prekasno. No, i unatoč tome Pupovac inzistira na minimalnom kompromisu, ne samo unutar vladajuće koalicije, nego i kompromisu vladajućih i oporbe.

'Neki valjani dogovor nije više moguće postići jer je propušteno vrijeme i propuštene su prilike. Mi ne možemo uskladiti popis birača, ne možemo ga ažurirati, a znamo da on nije dokument s punom vjerodostojnošću. Isto tako znamo da prekrajanje izbornih jedinica u godini izbora može pobuditi različite komentare', kazao je Pupovac, koji polaže nadu u barem taj minimalni kompromis.

Iz oporbe se nakon što je HDZ-ova ideja procurila u javnost moglo čuti da je ona u suprotnosti s Poglavljem 23 o pravosuđu i temeljenim pravima, pa do toga da iz Europe neće pozitivno gledati na takve poteze. No, Pupovac ipak malo stavlja loptu na zemlju. 'Mislim da to nije pitanje poglavlja 23, nego pitanje da pokažemo koliko smo zreli kao demokracija. Žao mi je što oni koji su danas skočili na noge, a imaju razloga za to, nisu puno ranije radili na tome da promijene popis birača i izborne jedinice', zaključio je Pupovac, uputivši time poruku i vlastitim koalicijskim partnerima, ali i oporbi.

ČAČIĆ: PREKRAJANJE IZBORNIH JEDINICA BEZOČNA JE KRAĐA

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić izjavio je da je najavljeno prekrajanje izbornih jedinica protuzakonita i protuustavna bezočna krađa koja opasno ugrožava završetak pregovora u očekivanom roku, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om i predsjednica Kluba zastupnika HNS-a Vesna Pusić izrazila je nadu da do toga neće doći.

'U trenutku kad smo neposredno pred završetkom pregovora, ponovno jedna bezočna krađa koja je ne samo protuzakonita, nego i protuustavna. To neće ništa pomoći HDZ-u, HDZ će izgubiti s tom krađom i bez nje, ali opasno ugrožava ionako upitan završetak pregovora u ovom roku u kojem bi željeli da se dogodi', rekao je Čačić na marginama okruglog stola Političke akademije HNS-a.

Na pitanje novinara je li prekrajanje izbornih jedinica nekoliko mjeseci prije izbora fer i pošteno, Čačić je izjavio da, kada se govori o HDZ-u, fer i pošteno nisu termini koji bi se mogli spominjati u istoj rečenici.

'Nažalost, ni zakonitost nije nešto što bi stalo u istu rečenicu s HDZ-om', ustvrdio je Čačić. Po njegovim riječima, HDZ će na izborima biti potučen do nogu, a izborne jedinice u kojima će se to naročito snažno osjetiti su prva, treća i osma.

Pusić je izrazila nadu da neće doći do prekrajanja izbornih jedinica.

'To bi bilo direktno kršenje ustavnog zakona koji je dovršen prošle godine', istaknula je dodavši da bi to bilo u suprotnosti s petim člankom ustavnog zakona koji govori o rokovima za promjenu izbornog zakonodavstva. 'Prema tome, nadam se da se na kraju u to ipak nitko neće upuštati', kazala je ona u izjavi za novinare.

Pusić je također rekla da se u nedjelju sastala s premijerkom Jadrankom Kosor s kojom je razgovarala o radnoj sjednici Nacionalnog odbora.

Kosor je prihvatila poziv da sudjeluje na toj sjednici koja će se održati 8. travnja i na kojoj bi se trebali dogovoriti oko završetka pregovora. Uz premijerku, na sjednici će sudjelovati predsjednik Ivo Josipović, koji je već ranije prihvatio poziv, i čelnici stranaka, rekla je Pusić