ANALIZA DRUGOG KRUGA

Izborna vijest dana - Vrkićeva pobjeda nad HDSSB-om!

Slavlje u stožeru Ivice Vrkića

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Bionic
Reading

Pobjeda Ivana Vrkića nad HDSSB-ovim kandidatom Krešimirom Bubalom, ali i pobjeda SDP-ove kandidatkinje u Sisku, odnosno HDZ-ova kandidata u Požegi, po mišljenju političkog analitičara Boška Picule najveća su iznenađenja drugog kruga lokalnih izbora. 'Ono što se nije moglo očekivati jeste da će se dugogodišnji gradonačelnici, koji su postali i personifikacija lokalne politike u svojim sredinama, izgubiti na ovim izborima', ocjenjuje Picula

'Bubalo znaj, svemu je kraj, zbogom i više se ne vraćaj', ori se u stožeru Ivice Vrkića.

U Vrkićevom stožeru je i kandidat prvog kruga Miroslav Šimić te saborska zastupnica SDP-a Biljana Borzan. Stigao je i Ante Đapić koji je također podržao Vrkića, piše Večernji list.

Analizirajući drugi krug lokalnih izbora, koji je SDP-u donio gradonačelničke pozicije u Splitu, Osijeku i Rijeci, ali i definitivni i težak poraz u Zagrebu, politolog Boško Picula ukazuje na to da je 'u mnogim sredinama biračko tijelo izrazito podijeljeno na dva bloka', ali i da se 'drugi krug pretvorio u referendum o postojećim gradonačelnicima'.

'Izborna vijest dana je uspjeh Ivana Vrkića u Osijeku. Izbore će obilježiti i odlazak dugogodišnjih gradonačelnika kao što su Stipe Gabrić u Metkoviću, Pjerino Bebić u Hvaru, Dinko Pintarić u Sisku ili Zdravko Ronko u Požegi', smatra Picula.

Kad je u pitanju uspjeh Milana Bandića u Zagrebu, odnosno dvostruko više osvojenih glasova u odnosu na SDP-ova kandidata Rajka Ostojića, kaže da ga nije iznenadila takva pobjeda. 'Ako je SDP igdje vodio lošu kampanju i pripreme za kampanju i komunikaciju s biračima, najgoru je stvar napravio u Zagrebu i Istri. SDP-ovi birači našli su se u nedoumici jer nisu znali što im stranka nudi i na koncu su im okrenuli leđa', navodi Picula.

Ponavlja i činjenicu da će, Ostojićevim porazom i slabim rezultatom na izborima za Gradsku skupštinu, SDP nakon 13 godina u Zagrebu prijeći u oporbu


Iako tvrdi da je rezultate lokalnih izbora 'teško procjenjivati na temelju personalnih izbora za gradonačelnika' te da je 'puno točnije' pogledati rezultate na županijskoj razini prije dva tjedna, po čemu je HDZ sa svojim koalicijama ostvario bolji rezultat, podsjeća da su, prema anketama, dvije najveće stranke 'u mrtvoj utrci na nacionalnoj razini'.

Ako bi SDP htio napakostiti HDZ-u, onda bi sâm raspisao izbore jer bi im bio žestoka oporba ako bi tijesno izgubio i 'uvalio' ih u probleme iduće četiri godine. Nakon ovakvih rezultata teško da će se itko, ako je ozbiljan političar, baviti mišlju o prijevremenim izborima. Mislim da će pričekati iduće izbore za Europarlament radi jasnijeg odnosa snaga', zaključuje Boško Picula.