NIJEMCI NA BIRALIŠTIMA

Izbori u Saarskoj test za Merkel i Schulza

26.03.2017 u 10:41

Bionic
Reading

U jednoj od najmanjih njemačkih saveznih pokrajina Saarskoj u nedjelju su počeli izbori za lokalni parlament, koji se doživljavaju i kao prvi veliki pokazatelj političkih odnosa u važnoj izbornoj godini u kojoj Nijemci biraju i novi sastav Bundestaga

Iako Saarska broji svega 800.000 birača, izbori bi mogli biti prvi konkretni pokazatelj stvarne popularnosti novoizabranog predsjednika Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i njezinog kancelarskog kandidata Martina Schulza.

Do sada euforiju i nagli porast popularnosti SPD-a potkrepljuju isključivo ispitivanja javnog mnijenja, koja bilježe porast od gotovo deset posto potpore birača na saveznoj razini. "Schulz-efekt" je u samo nekoliko tjedana SPD po popularnosti izjednačio s vladajućom Unijom CDU/CSU te SPD sada na saveznoj razini uživa potporu od oko 30 posto birača.

U Saarskoj je, kao i na saveznoj razini, posljednjih pet godina na vlasti demokršćansko-socijaldemokratska koalicija na čelu s premijerkom Annegret Kramp-Karrenbauer (Kršćansko-demokratska unija CDU), a glavna borba se vodi između sadašnje premijerke i kandidatkinje SPD-a Anke Rehlinger.

Posljednja ispitivanja javnog mnijenja daju prednost CDU-u, s 37 posto potpore, ispred SPD-a, koji može računati s 32 posto potpore birača. No analitičari neposredno uoči izbora ishod drže potpuno neizvjesnim. O ishodu ovisi i pitanje hoće li stranka Zeleni uspjeti prijeći izborni prag od pet posto.  

Odlučujuću ulogu u odgovoru na pitanje tko bi sljedećih pet godina mogao vladati drugom po redu najmanjom njemačkom saveznom pokrajinom mogla bi odigrati stranka Ljevica. Ovu stranku, koja je nastala spajanjem reformiranih DDR komunista i frakcija koje su napustile SPD nakon gospodarskih reformi krajem devedesetih, birači uglavnom podupiru na istoku Njemačke, dok na zapadu zemlje igra relativno marginalnu ulogu.  

No na zapadu je iznimka upravo Saarska i to zahvaljujući liku i djelu Oskara Lafontainea, bivšeg šefa SPD-a koji se nakon svađe sa bivšim socijaldemokratskim kancelarom Gerhardom Schroederom odmetnuo i osnovao vlastitu stranku WASG, koja se kasnije spojila s istočnonjemačkim PDS, nakon čega je nastala današnja stranka Ljevica.  

Oskar Lafontaine je političar koji se izravno povezuje sa Saarskom, gdje je već i obnašao funkciju premijera.  

Ljevica bi, prema prognozama, mogla osvojiti 12,5 posto glasova, čime se otvara i mogućnost prve tzv. crveno-crvene koalicije između SPD-a i Ljevice u nekoj zapadnoj saveznoj pokrajini. Ista konstelacija, s Ljevicom kao većim partnerom, već je godinama na vlasti u nekoliko istočnonjemačkih saveznih pokrajina, kao i u gradu-saveznoj pokrajini Berlinu. 

Crveno-crvena koalicija u Saarskoj bi mogla biti i signal za saveznu razinu. Nakon dolaska na čelo SPD-a Martina Schulza, koji predstavlja lijevu frakciju unutar stranke, sve su glasnije špekulacije o koaliciji stranaka lijeve opcije, SPD-a, Ljevice i Zelenih, na saveznoj razini.  

Alternativa za Njemačku (AfD) u Saarskoj može računati s potporom od oko šest posto glasova.  

SPD u svojoj predizbornoj kampanji igra pojačano na kartu Martina Schulza i činjenice da je njegov otac iz ove male savezne pokrajine koja se u povijesti u više navrata nalazila u sklopu Francuske.  

Izbori u Saarskoj označavaju početak tzv. "super izborne godine", koja se nastavlja izborima za lokalni parlament u saveznoj pokrajini Schleswig-Holstein 7. svibnja, te tjedan dana kasnije i izborima u najmnogoljudnijoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni - Vestfaliji. Vrhunac političke godine su parlamentarni izbori za novi saziv Bundestaga 24. rujna.