PRIJEVREMENO NA BIRALIŠTA

Izbori u Orahovici: U Gradsko vijeće žele četiri liste

17.09.2017 u 13:42

Bionic
Reading

Za mjesto u Gradskom vijeću Orahovice, koje se prijevremeno bira 1. listopada natjecat će se četiri liste, HDZ/HSLS-ova, koalicijska lista HSS-a, SDP-a i Demokratske stranke žena, lista Stranke umirovljenika te nezavisna lista Ivančice Grgić.

U odnosu na svibanj, kada su Orahovčani zajedno s biračima diljem Hrvatske birali svoju lokalnu vlast, na listopadske izbore izlazi upola manje sudionika, a i drugačije su se 'posložili'.

 HDZ i HSLS u svibnju su izašli samostalno, sada nastupaju u koaliciji koju vodi predsjednik orahovičkog HDZ-a Saša Rister.

 HSS i Demokratska stranka žena u svibnju su izašli samostalno, sada koaliraju sa SDP-om, koji je, pak proljetos bio u koaliciji sa HNS-om koji se  u međuvremenu na nacionalnoj razini odlučio koalirati sa HDZ-om. Tročlanu koaliciju 'nosi' Ana-Marija Petin, HSS-ova gradonačelnica Orahovice.  

 Stranka umirovljenika, čiju listu nosi Juraj Fofonjka te nezavisna, odnosno Lista grupe birača nositeljice Ivančice Grgić i u svibnju i u listopadu na izbore izlaze samostalno.

Orahovčani, njih oko 4500, prve će nedjelje u listopadu ponovno birati svoje Gradsko vijeće jer se ono izabrano u svibnju na redovnim lokalnim izborima nije uspjelo konstituirati iz tri pokušaja, jedino u Hrvatskoj.

 U Vijeću koje ima 15, odnosno 16 članova (jedan je iz reda srpske manjine) HDZ je imao osam vijećnika, HSS četiri, koalicija SDP/HNS-a tri, dok je jedan vijećnik bio nezavisan, devet 'ruku' potrebnih za većinu nitko nije uspio osigurati, a kako se to potvrdilo tri puta, izlaz se traži u novim izborima.

 Birače, koji će na izborni dan moći glasovati na 11 biračkih mjesta, Ured za opću upravu Virovitičko-podravske županije, kojoj Orahovica pripada, pozvao je da zaključno do srijede, 20. rujna pregledaju, dopune i isprave podatke upisane u registar birača.