POSTIZBORNE TURBULENCIJE

HSS-ovci: Svi smo skupa, HDZ nas nije vrbovao

15.09.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Turbulentno je razdoblje pred HSS-om. Dok predsjednik HSS-a Krešo Beljak čvrstom rukom pokušava utišati stranačku oporbu, prema nekim informacijama HDZ mu vrbuje zastupnike kao rezervnu opciju u slučaju da dogovor s Mostom propadne. Nakon što je predsjednik Beljak suspendirao Marijanu Petir, ona se obrušila na njega tvrdeći da je odluku na konferenciji za medije objavio bez potpredsjednika stranke koji su ujedno zastupnici pa se može naslutiti da je riječ o potezu očajnika kojim on želi zastrašiti one koji drugačije misle od njega

U razgovoru za tportal potpredsjednik stranke i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić stao je na stranu predsjednika Beljaka, a potpredsjednici Željko Lenart i Ana-Marija Petin nisu željeli komentirati odluke o suspenziji preko stotinu članova od kojih su javnosti najpoznatiji Marijana Petir i koprivničko-križevački župan Darko Koren, dok nam četvrti potpredsjednik Davor Vlaović nije odgovarao na pozive. Kožić kaže da je Glavni odbor HSS-a prije izbora odlučio da će sve općinske, gradske i županijske organizacije koje se ne budu uključile u izborne procese i koje budu dobile mali broj glasova, puno manji od samog broja članova, morati obrazložiti zašto je to tako. Naglašava da je tijekom kampanje za izbore bilo i osoba koje ne samo da se nisu trudile da HSS pobijedi, nego su i radile kontra.

'Svi ti koji imaju takve rezultate suspendirani su i nitko nije izbačen. Suspendirani imaju pravo na žalbu u kojoj će obrazložiti svoja stajališta i onda će stranka formirati povjerenstvo koje će ocjenjivati i u konačnici reći da se suspenzija ukida jer se nije adekvatno procijenila situacija', objašnjava Kožić. Međutim, Darko Koren i Marijana Petir članstvo su optužili za izborni neuspjeh. Petir tvrdi da članstvo ni nije bilo za koaliciju s SDP-om i da je osvojeno manje glasova nego na prošlim izborima.

Većina je bila za koaliciju sa SDP-om

'Nije istina da članstvo nije bilo za koaliciju, 82 posto članova Glavnog odbora odlučilo je da HSS koalira s SDP-om, HNS-om i HSU-om. Dakle većina je donijela odluku i demokratski bi bilo da i oni koji su bili protiv tu odluku poštuju', poručuje HSS-ovac. Kožić ne smatra da je HSS doživio neuspjeh na ovim izborima jer su na prošlim imali svega jedan mandat i sve ostalo na klimavim nogama, a ocijenjeno je i da su sporazumi koje su potpisivali u jednom času bili tumačeni kao protuzakoniti.

'Na prošlim izborima osvojili smo 35.680 glasova, na ovim 35 tisuća, a izašlo je 10 posto birača manje. Kako smo onda osvojili manje glasova? Od jednog došli smo na pet mandata', objašnjava Kožić.
Tvrdi da to što su prešli u drugu koaliciju ne znači da su postali ni SDP ni HNS. 'Kroz tu koaliciju smo željeli pomoći HSS-u, sami sebi, da si osiguramo nekakve stabilnije financijske prihode da možemo ojačati stranku', navodi Kožić i dodaje da je upitno bi li uopće koalirali s HDZ-om da nisu bili u Narodnoj koaliciji jer je ta stranka na izbore izašla samostalno. 'Pogledajte gdje je završio HSP AS i kako je prošao. Tako bi prošao i HSS', mišljenja je Kožić.

Pet zastupnika HSS kompaktno i uz stranku

Potpredsjednica Petin na upit da komentira situaciju oko suspenzija kazala je da pred HSS-om predstoje unutarstranački izbori i da je predsjednik Beljak iskoristio svoje statutarno pravo i rekao sve u vezi toga. 'Stranačka tijela će reći svoje', šturo je komentirala Petin. Nije bio rječitiji ni potpredsjednik Lenart. Samo je kratko kazao da je predsjednik stranke sve rekao i da on ne bi ništa dodavao. S druge strane troje potpredsjednika HSS-a s kojima smo razgovarali tvrde da nije bilo nikakvih kontakata HDZ-a sa zastupnicima te stranke. Vjeruju da je riječ o medijskom spinu kako bi se izvršio pritisak na Most.

'Medijski napisi da je HDZ dogovorio suradnju s dvoje zastupnika HSS-a samo su pokušaj da se preko medija ojača pozicija HDZ-a prema Mostu. Nas pet izabranih čvrsto stojimo na stajalištu da smo mi zastupnici HSS-a i tako ćemo funkcionirati. Nema prelaženja', kazao je Kožić dodavši da njega nitko iz HDZ-a nije kontaktirao niti zvao, a koliko zna ni kolege. Petin također opovrgava kontakte s HDZ-om. 'Uvjereni samo da će se HDZ, koji je pobijedio na izborima, i ja im čestitam, s Mostom dogovoriti u Hrvatskom saboru i konstituirati vladu, tako da neće biti potrebe za suradnjom s HSS-im', kazala je Petin uz napomenu da ako dođe do neke ponude iz HDZ-a,  o tome će raspravljati u stranci. Željko Lenart kaže da ga iz HDZ-a nisu zvali jer dobro znaju da nije na prodaju.

'Koliko ja znam, ekipa je kompaktna i svih pet zastupnika je zajedno kao jedan. Priče o prelasku HSS-ovih zastupnika su spinovi. Hoćemo li biti oporba ili nešto drugo, odlučit će stranka i ja ću poštovati odluku stranke. Nema soliranja. Ili svih pet ili nijedan!' poručio je Lenart. Za sada predsjednik stranke Beljak poručuje da stranka ostaje u oporbi, međutim slijede unutarstranački izbori i Beljak na njima mora potvrditi mandat. Ako na čelo HSS-a dođe novi predsjednik, i novi će vjetrovi zapuhati u stranci.