izlazne ankete

Izbori na Kosovu: vodi Samoodređenje Albina Kurtija, stranka bivšeg premijera Haradinaja osvaja desetak posto

06.10.2019 u 21:13

Bionic
Reading

Birališta na Kosovu zatvorena su u nedjelju navečer u 19 sati, Središnje izborno povjerenstvo (CIK) objavilo je preliminarne podatke o izlaznosti od 44 posto, dok prve izlazne ankete pokazuju prednost pokreta Samoodređenje Albina Kurtija s procjenjenih 28 do 30 posto osvojenih glasova

Slijede Demokratski savez Kosova Ise Mustafe s 27 do 30 posto, Demokratska partija Kosova Hashima Thacija i Kadrija Veselija s 22 posto, te koalicija Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije Ramusha Haradinaja i Agima Cekua s 10 do 12 posto.

Pravo glasa imalo je oko 1,9 milijuna birača u svih 38 kosovskih općina, a za 120 zastupničkih mandata natjecalo se 1.067 kandidata iz 25 stranaka i koalicija. Kosovske izbore promatrala je EU sa stotinjak dužnosnika te predstavnici više od 40 nevladinih organizacija i udruga.

Najveća izlaznost zabilježena je u Obiliću - oko 60 posto, Zubinom Potoku na sjeveru Kosova - 57 posto, te u Prištini - 56 posto.

  • +9
Izvanredni izbori na Kosovu Izvor: EPA / Autor: GEORGI LICOVSKI

U sjevernoj Mitrovici, većinski naseljenoj Srbima, na glasovanje je izašlo 45 odsto upisanih u birački popis, a u većinski albanskoj južnoj Mitrovici 42 posto. Goran Rakić, predsjednik Srpske liste koju podupire službeni Beograd, ocijenio je da su "ovi izbori odlučujući za budućnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", a uvjeren je da će Srpskoj listi pripasti svih 10 mandata u Skupštini Kosova, zajamčenih srpskoj zajednici.

  • +19
Izbori na Kosovu Izvor: EPA / Autor: GEORGI LICOVSKI

>>> Hoće li Kosovo dobiti prvu premijerku? Ovoj mladoj političarki, koja želi iz temelja prodrmati tamošnje društvo, smiješi se ta pozicija

Prijevremene parlamentarne izbore na Kosovu raspisao je predsjednik Kosova Thaci, nakon što je šesti saziv Skupštine Kosova raspušten u kolovozu, čime je otvoren put za raspisivanje izbora. Do ovakve političke situacije na Kosovu došlo je nakon što je premijer Haradinaj 19. srpnja podnio ostavku zbog poziva na razgovor u Specijalnom sudu u Den Haagu.