VESELIJA VESELI FOTOGRAFIJA

Amerikanci se podsmjehuju kosovskom političaru koji se hvali tobožnjom bliskošću s Trumpom

04.10.2019 u 21:29

Bionic
Reading

Kadri Veseli, predsjednik Demokratske stranke Kosova (PDK) i kandidat za kosovskog premijera na nedjeljnim parlamentarnim izborima, zaokupio je pažnju američkih medija na svoju predizbornu kampanju koju temelji na navodnom prijateljstvu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom

Kako piše New York Post, Veseli se u predizbornoj kampanji predstavlja biračima kao najveći obožavatelj američkog predsjednika i sigurni pobjednik predstojećih izbora računajući na sklonost Albanaca Sjedinjenim Državama. Stoga pobjedu pokušava izboriti i ogromnim plakatom koji prikazuje njih dvojicu, a koji je izvješen na jednoj prištinskoj višekatnici.

Američki list ističe kako transparent zahvaća površinu od tri kata stambene zgrade, ali i činjenicu da se Veseli u svojem životu samo jednom susreo s Trumpom, i to vrlo kratko.

'Za razliku od mojih protivnika, ja sam jedini kandidat koji se zalaže za promociju snažnog partnerstva sa SAD-om i Trumpovom administracijom', kazao je Veseli za New York Post, a koji precizira da je kosovski političar susreo Trumpa na Molitvenom doručku u Washingtonu 2017. godine, kada je i nastala fotografija u koju izborni stožer PDK polaže puno nade.

Čelnik DPK dodao je u razgovoru za list da je Trump na tom događaju 'odmah prepoznao svoju zabrinutost za Kosovo i regiju u cjelini'.

Njujorški dnevnik podsjeća kako je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine, a koju je tijekom godina priznalo više od 100 zemalja, među kojima su Sjedinjene Države. List pritom ukazuje na to da Srbija i pet zemalja članica Europske unije odbijaju priznati neovisno Kosovo.

List piše i kako je Veseli bio jedan od osnivača i čelnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) te šef kosovske obavještajne službe (SHIK). Također dodaje da je Veseliju na izborima zakazanim za nedjelju glavna protukandidatkinja Vjosa Osmani, prva žena kandidatkinja za premijera i članica Demokratskog saveza Kosova (LDK). Uz to, list ocjenjuje da Osmani ima čvrste veze u Sjedinjenim Državama, u kojima je diplomirala na Pravnom fakultetu Sveučilišta Pittsburgh.