slovenski političari

Izbor za čelna mjesta u EU-u formula za otvorenu dominaciju velikih

04.07.2019 u 15:00

Bionic
Reading

Slovenski premijer pokazao je potpunu pasivnost na summitu Europske unije na kojemu je došlo do raspodjele čelnih u njenim institucijama ne reagiravši na otvoreno političko 'mešetarenje' velikih članica, dok male članice ostaju na margini tih događaja, navode u četvrtak slovenski politički komentatori u vodećem tisku

Produljeni sastanak u Bruxellesu, na kojemu je nazočnost Slovenije i njenog 'bezbojnog' premijera bila sasvim marginalna, te rješenja za čelna mjesta pokazali su da je u tom političkom 'mešetarenju' došlo do iznude od strane velikih država, u prvom redu Njemačke i Francuske, koje su iza kulisa 'skinule rukavice', te se u borbi za ključne europske dužnosti koje bi trebale biti 'nadnacionalne' vodile zapravo svojim nacionalnim interesima, piše u komentaru ljubljansko 'Delo'.

'To znači da temeljna ideja Europske unije više ne djeluje i da je prikrivena zadaća kandidata da na račun cjeline ostvaruju interese svojih država', piše vodeći slovenski list.

Sudjelovanje slovenskog premijera Marjana Šareca na summitu bilo je neaktivno i neprimjetno, pa je Slovenija i ovom prilikom ostala 'na margini' događanja. Slovenska 'šutnja' u Europi 'nije nešto novo', a i 'aktivnom' se šutnjom u diplomaciji može mnogo toga reći, no Šarecova šutnja bila je pasivna i znak nedostatka ideja, smatra komentator.

Bojimo se da je ovaj put riječ o tome da slovenska politika 'šuti jer nema ideja i nema što reći', piše u komentaru bruxelleskog summita Janez Markeš. Kritike na račun slovenskog premijera iznosi i mariborski list 'Večer'.

'U kategoriju neambicioznih i nevažnih stavio nas je u Bruxellesu nitko drugi nego naš premijer, rekavši da o prihvaćenim kadrovskim rješenjima za čelne pozicije nema što reći, da će odluke donijeti drugi i da će onda po potrebi reagirati', piše 'Večer'.

S druge strane, navodi mariborski list, pokazalo se je da je bio 'sasvim diletantski' pokušaj jednog od državnih tajnika u Šarecovoj vladi koji je preko Twittera eurozastupnicu iz Slovenije Tanju Fajon na svoju ruku 'kandidirao' za predsjednicu Europskog parlamenta, navodi 'Večer', te dodaje kako bi slovenska vlada sada najviše napora i truda morala uložiti u dobro mjesto za slovenskog predstavnika u Europskoj komisiji.

Šarec je u srijedu rekao da bi za Sloveniju zbog dobrog poznavanja Balkana bio interesantan resor koji će pokrivati povjerenik zadužen za proširenje Europske unije.

'Nakon fijaska s kandidaturom Alenke Bratušek u prošlom mandatu sada je za Sloveniju ključan izbor europovjerenika, a i tu će se raditi o scenariju sa zadnjeg summita u Bruxellesu - bit će nam potrebno osigurati kompromis', piše 'Večer', ali ne isključuje kako bi u Sloveniji o tom pitanju opet moglo doći do nemilih i nepotrebnih političkih sporova koga kandidirati i za koji resor lobirati među velikim članicama.