28.900 milijardi dolara

Izbjegnut bankrot: Biden potpisao zakon za povećanje duga

15.10.2021 u 07:16

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u četvrtak zakon o privremenom povećanju vladinog limita zaduživanja na 28.900 milijardi dolara, čime je omogućeno povećanje duga kako bi država mogla plaćati svoje dospjele obveze i izbjegao bankrot

Bez povećanja gornje granice duga, američko je Ministarstvo financija procijenilo da će 18. listopada ostati bez novca za plaćanje dospjelih računa.

Očekuje se da će povećanje limita zaduživanja za 480 milijardi dolara, koje je Biden potpisao, biti iscrpljeno do 3. prosinca, pa će do tada trebati naći nova rješenja.

Senat je prošli tjedan odobrio, a Zastupnički dom u utorak izglasao kratkoročno rješenje kojim je privremeno povisio granicu mogućeg zaduživanja vlade na 28.900 milijardi dolara, čime je najveće svjetsko gospodarstvo izbjeglo bankrot barem do prosinca.

Vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell napisao je u pismu Bidenu nakon glasovanja u Senatu da više neće pomoći demokratima u povećanju limita duga.

McConnell želi da demokrati iskoriste proceduralni potez poznat kao pomirenje, za koji ne bi bili potrebni republikanski glasovi kako bi se podigao plafon za zaduživanje. Demokrati su to odbacili kao opciju.

Republikanci poručuju da je povećanje plafona za zaduživanje problem demokrata zbog Bidenovog paketa mjera za pomoć građanima i za druge svrhe u doba pandemije koronavirusa. Taj je paket, koji je Kongres prihvatio u prvom dijelu ove godine, vrijedan 3.500 milijardi dolara.  

Demokrati, pak, uzvraćaju da su oni svojedobno podržali prijedlog za povećanje državnog zaduživanja za mandata predsjednika Donalda Trumpa, premda su se protivili Trumpovim zakonima o smanjenju poreza građanima i kompanijama koji su pridonijeli povećanju državnog duga.