PRVA SKUPINA

Izbjeglice će se trajno doseliti u Split, Zagreb i Rijeku

22.05.2016 u 21:11

Bionic
Reading

Hrvatska je Europskoj komisiji obećala da će do kraja 2017. prihvatiti oko 1.617 izbjeglica. U suprotnom - stiže kazna. Nakon što je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u petak izjavio da hrvatski časnici već u utorak kreću u Grčku i Italiju kako bi Hrvatska počela ispunjavati obveze, RTL Danas otkriva što će oni točno raditi. Sljedećih mjesec dana MUP-ovi časnici za vezu tražit će najprije izbjeglice koji imaju interes za životom u Hrvatskoj

U prvom preseljenju ima mjesta za 30 izbjeglica iz kampova u Turskoj te po 10 iz Grčke i Italije. Oni koji se odluče za Hrvatsku doći će najprije u hotel Porin u Zagrebu, a zatim će im Ministarstvo socijalne politike pronaći smještaj u Zagrebu, Rijeci i Splitu, javlja RTL. Pitanje je samo tko će od izbjeglica uopće htjeti u Hrvatsku?

Izbjeglice više neće biti u starim vojarnama i šatorima. Zato je okupljena radna skupina za integraciju stranaca.

'Ovo je dugoročno rješenje, ovo nije tranzit nego trajno rješenje za te ljude - stanovi i normalan način života. Radi se o državnim stanovima ili stanovima za najam', tvrdi Tea Vidović iz Centra za mirovne studije, članica radne skupine.

U MUP-u kažu RTL-u da je cilj uklapanje izbjeglica u društvo - a ne da se getoiziraju.

'Hrvatska do kraja godine trebala primiti i ostali broj ljudi - izračunalo se da bi to trebalo biti 84 izbjeglica. I dalje bi se onda po ostalim županijama smještalo, radilo bi se na toj integraciji - kako izbjeglica, tako i informiranje građana', dodaje Vidović.

Hrvatska je prvih dana izbjegličkog vala bila ujedinjena u humanitarnom radu, a danas je već i po tom pitanju podijeljena, zaključuje RTL, dodajući da je velika odgovornost na Vladi da se svi ljudi, odakle god dolaze, u Hrvatskoj tretiraju kao ljudi.