SITUACIJA IZMIČE KONTROLI

Izbjeglicama u Grčkoj prijeti humanitarna katastrofa

04.03.2016 u 11:38

Bionic
Reading

Na grčko-makedonskoj granici, u kampu Idomeni, oko 12.000 izbjeglica i dalje čeka na ulazak u Makedoniju. Očajni izbjeglice i emigranti blokirali su prugu, nezadovoljni zbog višednevnog čekanja, ali i zato što makedonska policija vraća sve koji nemaju potpuno ispravne dokumente

Kako javlja HRT, situacija se pogoršava kako dolazi sve više ljudi. Najugroženiji su žene i djeca, mnogi spavaju na otvorenom, a nedostaje najosnovnijih potrepština pa prijeti humanitarna katastrofa.
UN upozorava kako zbog jednostranog zatvaranja granica situacija u Grčkoj izmiče kontroli, a samo nas trenuci dijele od humanitarne krize. Istovremeno na grčke otoke pristiže sve veći broj izbjeglica i emigranata.

Grčke vlasti razmišljaju o zatvaranju kampa Idomeni i gradnji novih.

'Bez obzira na pritiske EU-a, UN-a, Crvenog križa i pape Franje, neke zemlje i dalje ne žele primiti izbjeglice. Moramo se pripremiti', rekao je Babar Baloch, glasnogovornik UNHCR-a.

Problem je u tome što se još nije počeo provoditi plan EU-a o premještanju izbjeglica izravno iz Turske. Mnoge članice Unije to ne žele provesti, poput Slovačke.

I dok europski političari traže rješenja, objavljeno je da su samo u prva dva mjeseca ove godine morskom rutom došle 123.000 izbjeglica. Poginulo ih je više od 400. Pravi val tek se očekuje na proljeće i ljeto.

Albanija je pojačala kontrolu na graničnim prijelazima prema Makedoniji i Grčkoj i priprema se za mogući prihvat emigranata kao i Crna Gora, zbog opasnosti da se migrantski val koji je sada zastao na grčko-makedonskoj granici prelije prema tim zemljama. Albanski mediji prenose da je više od 450 specijalnih policajaca upućeno na prijelaz kod makedonskog grada Struga i na četiri prijelaza prema Grčkoj.