JE LI TO REALNO?

Izbačeni SDSS-ovci traže obvezu zapošljavanja Srba u državnoj službi

30.10.2015 u 06:52

Bionic
Reading

U Ustavni Zakon o pravima nacionalnih manjina treba uvesti obvezu zastupljenosti Srba u državnoj upravi, u svim javnim poduzećima i ustanovama u Hrvatskoj - jedan je to od programskih ciljeva s kojima na izborima u 12. izbornoj jedinici, u kojoj biraju nacionalne manjine, izlaze bivši visokopozicionirani SDSS-ovci Siniša Ljubojević i Srđan Milaković. S obzirom na to da dobar dio političke scene zagovara reformu javne uprave i javnih poduzeća, upitali smo dvojac kako se u to uklapa njihov programski cilj

U posljednjih 20 godina za vrijeme i poslije rata, objašnjava za tportal Siniša Ljubojević, bio je velik odljev Srba iz javne uprave što sada postaje problem jer Srbi, da bi bili integrirani, moraju imati određeni broj zaposlenika.

Sadašnji Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, tvrdi Ljubojević, spominje samo kako 'treba voditi računa o zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u državnoj upravi'.

'To je isto promašaj politika saborskih zastupnika. Nitko neće voditi računa o zastupljenosti ako mi sami ne budemo vodili računa. Zato smatramo da treba uvesti obvezu i da se ta obveza mora proširiti na javna poduzeća. Jedino tako Srbi će ući u javni sektor i biti integrirani', kaže Ljubojević, aktualni zamjenik karlovačkog župana koji je prije toga bio zaposlenik Elektre Karlovac.

Uvođenje obveze, dodaje, jedan je od načina integracije. Smatra da je aktualni zakon i nedorečeno pravo koje u njemu trenutačno postoji zapravo diskriminirajuće. Naime, kaže, kako se prilikom zapošljavanja pripadnici manjine mogu pozvati na pravo prednosti što im, kako kaže Ljubojević, u dobrom dijelu slučajeva zapravo sprečava zapošljavanje.

Nije da smo takvim zahtjevom rekli da nas je briga za resurse, kaže za tportal Srđan Milaković. 'Ne očekujemo da će danas ili sutra biti ispunjen, za to će trebati jedno vrijeme. To nije pretjeran zahtjev. U javnoj upravi sigurno će biti novih zapošljavanja, i u tom smislu treba uvesti obvezu. I do sada je bilo novih zapošljavanja, ali nije poštovana ni ovakva nakaradna odredba Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Mi smatramo da to treba mijenjati jer ovakva odredba ne omogućuje zastupljenost srpske manjine. Treba početi od toga', kaže nam zamjenik gradonačelnika Vukovara Milaković koji, poput Ljubojevića, kao pripadnik nacionalne manjine sudjeluje u vlasti u lokalnoj samoupravi.

Bez uvođenja obveze Srbi nemaju šanse za zapošljavanje u upravi i javnim poduzećima, požalio se Milaković.

'Kod zapošljavanja ide se na pisano testiranje i intervju, no intervju nije objektivan način testiranja. Naime, čak i kada prođu pisani dio, na intervjuu budu diskvalificirani', kaže Milaković za tportal objašnjavajući da zato traže da prilikom zapošljavanja, kada se javi pripadnik srpske zajednice i ispunjava sve uvjete, upravo on bude primljen.