MOGUĆ OŠTRIJI KURS

Izabran politički nasljednik Dalaj lame

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 28.04.2011 17:00
  • Objavljeno 28.04.2011 u 15:05
lobsang sangay

lobsang sangay

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Tibetanci u egzilu izabrali su jučer Lobsanga Sangaya (42), doktora prava s Harvarda, kao političkog lidera i nasljednika Dalaj lame sa željom da se razvije još radikalnija politika prema kineskim vlastima od one koju je predvodio umirovljeni duhovni vođa

Novi premijer vlade u izgnanstvu dobio je 27.051 glasova odnosno 55 posto od onih s pravom glasa, a bilo je još dvoje kandidata, javlja Reuters.

Sangay je dao do znanja da bi mogao ići 'korak dalje' od politike 'srednjeg puta' u nastojanjima da se dobije autonomija Tibeta. Izabrani premijer ('kalon tripa', kako glasi titula na tibetanskome jeziku), ima iskustva u politici jer je u New Delhiju bio šef Kongresa tibetanske mladeži, pokret koji zagovara potpunu neovisnost Tibeta od Kine.

Rođen u Indiji 1968. među prognanicima, Sangay je dobio Fullbrightovu stipendiju, pa je doktorirao pravo na Harvardu gdje je radio kao profesor i pokušavao povezivati predstavnike tibetanske i kineske emigracije.

Da bi obavljao novu službu, morat će se preseliti u sjedište tibetanske vlade u egzilu od 1959, u indijski grad Dharamsala.

Dalaj lama (75), koji je pozdravio izbor svojega nasljednika, nastavlja obnašati vodstvo tibetanskog budizma ali se njegovi sunarodnjaci boje da bi Kina mogla podijeliti pokret jer sebi daje pravo da 'potvrdi' odnosno 'odobri' svaku novu inkarnaciju Bude, što Dalaj lama za Tibetance jeste.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi