I GUDKOVU PREOSTAJE SAMO 'ULICA'

Iz ruskog parlamenta izbačen zastupnik-buntovnik

14.09.2012 u 13:28

Bionic
Reading

U procesu za koji ruski Kommersant piše da je bez presedana u politici samostalne Rusije, Duma je u petak većinom glasova, bez odluke Ustavnog suda, isključila iz svog rada oporbenog političara Gennadija Gudkova. Službeni razlog: sukob interesa. Neslužbeni: Gudkov se proteklih mjeseci istaknuo kao najžešći kritičar režima Vladimira Putina i po mnogima jedini stvarni oporbeni zastupnik unutar parlamenta

Za izbacivanje Gudkova u Dumi su glasali zastupnici vladajuće Jedinstvene Rusije i nacionalističkog LDPR-a, dok su protiv bili komunisti i Gudkovljeva matična stranka Pravedna Rusija.

Zastupnika Gudkova se teretilo da se bavio biznisom vodeći nekoliko kompanija u vrijeme dok je radio u parlamentu. To je prvi opoziv člana Dume od 1995., kada je iz rada isključen ozloglašeni i kasnije zatvoreni financijski prevarant Sergej Mavrodi.

Gennadij Gudkov privukao je pozornost ruske javnosti kada se tijekom građanskih protesta zimus u Moskvi učestalo pojavljivao među prosvjednicima i čak držao govore. Način na koji je u intervjuima, pa i u Dumi, kritizirao korupciju i namještanje demokratskih izbora u Rusiji praktički se nije razlikovao od optužbi koje je Putinu i njegovom poretku upućivala tzv. ulična opozicija. Mnogi izvanparlamentarni oporbenjaci i aktivisti ipak su ga sumnjičili su jer je bio dio stranke koju se smatra kremaljskim projektom, a k tome je do raspada SSSR-a radio u KGB-u.

Istraga protiv Gudkova otvorena je nakon njegova oporbenog angažmana. Isključeni parlamentarac tvrdi da je riječ o kazni režima za neposlušnost, a s njime se slažu lideri Pravedne Rusije i Komunističke partije. Strahuje se da ovaj presedan otvara put budućim ignoriranjima ustavnog pravorijeka kad god vladajuća partija odluči uništiti neugodne protivnike.