birokracija

Iz HALMED-a objasnili zašto je analiza smrti mladića nakon cijepljenja trajala devet mjeseci

07.12.2021 u 18:45

Bionic
Reading

Nakon što je HALMED potvrdio kako je nakon primanja cjepiva AstraZeneca cjepiva, zbog istoga vjerojatno preminuo 33-godišnjak, sve prokomentirala Željana Margan Koletić, voditeljica Odsjeka za farmakovigilanciju i racionalnu farmakoterapiju HALMED-a

Kaže kako je iz nekoliko razloga čitavo ispitivanje slučaja trajalo čak devet mjeseci.

"Jedan od razloga je i netipična klinička slika. U trenutku kada se dogodio taj slučaj na području RH nije postojalo znanje o nastanku tog stanja i sindroma nakon primjene vektorskih cjepiva, odnosno AstraZenece i Janseen. Kada se to saznalo ustanovilo se da postoji to stanje i mogle su se izdati određene preporuke. Dodatno, sam HALMED zatražio je mišljenje njemačkog instituta, koji je stručnjak na svom području, a kojeg je i sama EMA zatražila za mišljenje i koji je naposljetku ustvrdio da je u ovom slučaju uistinu bilo riječi o nastanku ovog simptoma", dodala je Margan Koletić za RTL.

Inače, 33-godišnjak je razvio sindromom tromboze s trombocitopenijom i to 12 dana nakon cijepljenja.

Margan Koletić pojašnjava o kakvom je sindromu riječ pa navodi kako se radi o takozvanom sindromu stanju. "Dolazi do razvoja krvnih ugrušaka u malim i velikim krvnim žilama na različitim dijelovima tijela, ali i do pada broja trombocita s posljedičnim krvarenjem", navela je.

Ističe i kako je na području EU zabilježeno 670 prijava sindroma i to na više od 85 milijuna primljenih vektorskih cjepiva. U Hrvatskoj je zabilježen samo ovaj jedan.

Navodi i kako je u Hrvatskoj utrošeno 560 tisuća doza ovog cjepiva dok je u EU utrošeno 69 milijuna. Upitana treba li zaustaviti cijepljenje AstraZenecom odgovara:

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ

"Trebamo biti svjesni da iako postoji mala mogućnost nastanka ove pojave, a primjena AstraZenece i drugih cjepiva pokazuje višestruku korist u liječenju COVIDA-19". 

"Posljednji podaci pokazuju da oni koji su cijepljeni AstraZenecom i docijepljeni i boosterom imaju dugotrajnu zaštitu", dodaje. 

Što se tiče drugih prijavljenih slučajeva, kakvih je 32, Margan Koletić navodi kako se prikuplja dokumentacija te kako je istraga u tijeku. Ipak, neke prijave neće se završiti jer nedostaje dokumentacija. 

Naposljetku, u tijeku je i ocjena proteinskog cjepiva, a u nadolazećem tjednu trebala bi biti poznato više informacija, sukladno i podaci o nuspojavama. 

Kaže i da vjeruje da će se ljudi i dalje odazivati na cijepljenje pa navodi da su to glavni alati u borbi protiv pandemije.