pravo gradonačelnika

Iz Grada Zagreba tvrde kako su pri dodjeli adventskih kućica Bandićevim poznanicima poštovani propisi

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 30.11.2019 18:09
  • Objavljeno 28.11.2019 u 17:11
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Arhiva HTZ / L. Akmadža

Grad Zagreb poštovao je propise u dodjeli adventskih kućica tvrtkama čije vlasnike mediji povezuju s gradonačelnikom Milanom Bandićem, odgovorili su u četvrtak iz Grada na napise o organizaciji zagrebačkog Adventa istaknuvši da gradonačelnik može javne površine dodjeljivati neposredno, bez natječaja

Nakon što su mediji objavili da su adventske kućice na frekventnim lokacijama dodijeljene Bandićevim prijateljima i suradnicima, iz Grada su objavili priopćenje u kojemu ističu da gradonačelnik može neposredno dodijeliti lokaciju na javnoj površini za postavljanje otvorenih terasa, štandova i drugih sličnih sadržaja.

Iz Grada ne negiraju medijske napise da su tri tvrtke, čiji su vlasnici povezani s Bandićem, dobile adventske kućice bez natječaja, već tvrde da je sve bilo u skladu s propisima koje je donijela Gradska skupština.

Portal Index. hr objavio je da je riječ o tvrtki Demo Rebus vlasnika Denisa Mohenskog, kojega s Bandićem veže prijateljstvo s njegovim vozačem Zdravkom Krajinom. Tu je i tvrtka Kokoš ili jaje, povezana s Damjanom Ljuštinom, sinom Bandićeva dugogodišnjeg bliskog suradnika Duška Ljuštine, te tvrtka Pepermint d.o.o. Tomislava Ricova, čija je sestra savjetnica gradonačelnika.

Index piše da su te tvrtke bez natječaja od Bandića dobile najbolje pozicije na zagrebačkom Adventu i mogućnost da iznajmljuju kućice ugostiteljima po basnoslovnim cijenama.

Iz Grada odgovaraju da su sve tri spomenute tvrtke (Pepermint d.o.o., Kokoš ili jaje d.o.o., Demo Rebus d.o.o.) prošle propisanu proceduru dodjele javne površine na korištenje sukladno propisima te su podnijele zahtjeve i dobile na korištenje lokacije za koje nije pokazala interes Turistička zajednica Grada Zagreba, koja ima prioritet vezano uz organizaciju Adventa.

Milan Bandić

Milan Bandić

Izvor: Pixsell / Autor: Zoe Sarlija/PIXSELL

"Dodjela kućica nije rezultat samovoljnosti i arbitrarnosti u postupanju gradonačelnika, nego se temelji na pravnim propisima koje je donijela Gradska skupština", poručuju iz Grada.

Pojašnjavaju da je postupak dodjele javnih površina propisan Odlukom o davanju u zakup i na drugo korištenje javnih površina, a zahtjev za korištenje lokacije može podnijeti svaka fizička  i pravna osoba gradskom upravnom tijelu nadležnom za komunalne poslove.

Na prijedlog Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup gradonačelnik donosi zaključak kojim se utvrđuje korisnik, kao i iznos naknade koju je podnositelj zahtjeva dužan uplaćivati.

Iz Grada poručuju da se Grad Zagreb ne bavi najmom kućica ili organizacijom pojedinog događanja, ne prati promet roba i usluga na tim lokacijama, broj posjetitelja određenih lokacija niti koji subjekt se nalazi na kojem dijelu lokacije koju je Grad dao na korištenje, već isključivo daje zemljište na korištenje i za to uprihođuje prihod u obliku naknade, a pri tome nema nikakvog troška.

Dakle, na svaki potpuni zahtjev podnositelja provodi se identična procedura tako da je bilo moguće dati na korištenje svaku lokaciju osim one gdje je postojao interes Turističke zajednice Grada Zagreba.

Grad Zagreb daje pravo na korištenje javne površine direktno podnositelju zahtjeva te ne ulazi u njegovo daljnje ponašanje. Grad nije ovlašten ulaziti u daljnje ugovorne odnose korisnika javne površine s drugima niti ih je ovlašten zabraniti.

Naime, u takvim slučajevima daljnji korisnik nema niti kontakta s gradskim službama, nego isključivo koristi mikrolokacije u skladu s vlastitim nahođenjem u granicama onoga što mu je dopustio Grad Zagreb, pri čemu se ne ulazi u pitanje koristi li ju on neposredno ili putem trećih osoba s kojima stupa u ugovorne odnose.

"Evidentno je da Grad Zagreb postupa transparentno i zakonito kako u ovome, tako i u svim drugim slučajevima", ističe se u priopćenju koje potpisuje pročelnik Dinko Bilić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!