OPROST ZA NASTAVAK ŽIVOTA

Iz Ahmića i Trusine pozivi na procesuiranje zločina, ali i na pomirbu

16.04.2016 u 20:39

Bionic
Reading

Bošnjaci i Hrvati u subotu su odvojeno obilježili dva teška ratna zločina počinjena istoga dana prije 23 godine u selu Ahmićima u središnjoj Bosni te u Trusini kod Konjica čime je i eskalirao rat između ta dva naroda u BiH

U napadu na selo Ahmići kod Viteza pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ubili su 16. travnja 1993. godine 116 bošnjačkih civila i vojnika, a pripadnici Armije BiH su likvidirali 22 hrvatska civila i vojnika u selu Trusini kod Konjica.

U subotu su služeni vjerski obredi s pozivima na procesuiranje odgovornih za zločine te pozivima na pomirbu.

Visoko izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora predvođeno hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem položilo je vijence i zapalilo svijeće te odalo počast stradalim civilima i braniteljima Trusine.

Misu za poginule u Trusini predvodio je fra Jozo Marinčić, novoimenovani provincijal franjevačke provincije Bosne Srebrne.

Predsjednica Udruge poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu Konjic Dragica Tomić izjavila je da se u Trusini dogodio stravičan zločin u kojem su uz vojnike ubijeni civili i djeca.

'Na današnji dan dogodio se zločin i u selu Ahmići. Zločin je zločin ma gdje se on dogodio i svi zločinci trebaju biti kažnjeni po imenu i prezimenu, svaka majka isto plače, svako dijete je izgubilo svoga oca ... Na žalost pravosudne institucije u BiH još uvijek nisu završile svoj posao, nadamo se kako će jednog dana svi procesi biti završeni', rekla je Tomić.

Dodala je da svima danas iz Trusine želi poslati poruku pomirbe i mira.

'Želim svima poručiti kako trebamo oprostiti kako bismo mogli dalje živjeti, rekla je Tomić.

Za te zločine pred Sudom BiH nepravomoćno je na 15 godina zatvora osuđen nekadašnji zamjenik zapovjednika Postrojbe za posebne namjene pri Glavnom stožeru Armije BiH 'Zulfikar' Nihad Bojadžić te još četiri počinitelja na kazne zatvora od 5 do 13 godina zatvora.

U selu Ahmići kod Viteza služen je vjerski obred, a u Udruzi građana žrtava rata '16. travanj' ističu kako se još traga za tijelima 30 od ukupno 116 žrtava, među kojima je bilo djece i staraca.

'Pozivamo sve one koji bilo što znaju da nam jave, te pomognu preživjelima da pronađu svoje najmilije i dostojanstveno ih pokopaju. Nadamo se da će bar kod nekih proraditi savjest, jer postoje osobe koje znaju gdje se nalaze tijela žrtava', rekao je predsjednik Udruge Elvedin Kermo

Za te su zločine pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije u Den Haagu osuđeni Dario Kordić, Drago Josipović i Miroslav Bravo Cicko, dok je u presudi protiv generala Tihomira Blaškića selo Ahmići navedeno kao legitimni vojni cilj, no ne i zločini koji su činjeni.