SVJEDOK U AFERI MAESTRO

'Ivezić je najveći kriminalac u Hrvatskoj'

10.12.2008 u 14:55

Bionic
Reading

USKOK-ov pouzdanik u slučaju Maestro Mihail Mošnogorski na Županijskom je sudu promijenio iskaz iz istrage u kojem je tvrdio da ga je bivši šef sektora za nekretnine Hrvatskog fonda za privatizaciju Igor Petlevski tražio 350.000 eura mita

ZAGREB - U iskazu pred istražnim sucem Mošnogorski je kazao da je Petlevski na sastanku na kojem je u ime ruskih investitora pokušavao dogovoriti izgradnju apartmana na zemljištu bivše ciglane u Ninu na papiriću napisao cifru od 350.000 eura koje je Mošnogorski shvatio kao traženje mita.

"Petlevski od mene ništa nije tražio, niti mi je rekao da mu nešto trebam dati. Na njegovom stolu bilo je mnogo papira s upisanim raznim ciframa", ustvrdio je danas Mošnogorski.

Pojasnio je da je u tom trenutku mislio da je iznos napisao za njega, ali da nakon dužeg razmišljanja u to više nije siguran. "Tada sam bio siguran i sve sam u tom smislu ispričao USKOK-u i istražnom sucu. No, sada vidim da je nekoga vrlo lako optužiti", dodao je Mošnogorski.

Na pitanje sutkinje Ivane Kršul zbog čega je iznos napisan na papiriću Petlevskom spomenuo i na drugom sastanku kada je, u dogovoru s USKOK-om bio ozvučen, Mošnogorski je rekao da se ne sjeća točno u kojem je kontekstu to spomenuo i što mu je Petlevski odgovorio. "Vjerojatno me i to što se kasnije nisam mogao sjetiti natjeralo na razmišljanje', dodao je pouzdanik.'Šef Fonda Grga Ivezić najveći je kriminalac u Hrvatskoj jer jenaštetio državnom proračunu i hrvatskom narodu. Strani investitoridošli su sa spremnim projektom za izgradnju luksuznih vila u Ninu inovcem koji su htjeli uplatiti u hrvatsku državnu blagajnu, ali sunaišli na nevjerojatnu nezainteresiranost', ispričao je ruskipoduzetnik na sudu prenosi Jutarnji list.

Bivše potpredsjednike HFP-a Josipa Matanovića i Roberta Pešu te još šestero suoptuženih tereti se za malverzacije s prenamjenom zemljišta Ciglane Nin, prodajom dionica hotela Živogošće i Podgora, pretvorbom Osječke pivovare i procjenom zemljišta Badela.

Uz dvojicu bivših potpredsjednika Fonda i Petlevskog optuženi su odvjetnica Asja Piplović, njen suradnik Mladen Jandričeka, viši savjetnik u službi prodaje nekretnina HFP-a Darko Mrkonjić, osječki poduzetnik i profesor tamošenjeg Ekonomskog fakulteta Mane Medić te odvjetnik Juraj Parazajder

Osim za primanje i davanje mita USKOK ih tereti za pomaganje u primanju mita, izdavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne, udruživanje za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, te pomaganje i poticanje na te zlouporabe.